CsicsiKaland

Instantdokinál, vagyis Dr. Renner Petránál jártunk

Az utóbbi hónapokban egyre több irányból érkezett felém az az információ, hogy a hangérzékenység, viharfélelem hátterében az esetek nagy százalékában valamilyen fájdalom áll. Úgy gondoltam, hogy Csicsinél erről nem lehet szó, mert ha lenne valamilyen fájdalma, akkor azt biztos, hogy észrevenném…

Aztán mivel újra és újra elém került ez a téma, végül csak nem hagyott nyugodni a dolog és elkezdtem kicsit utánamenni. Szerencsémre a téma mellett egy doktornő neve is felbukkant, aki számára nem ismeretlen ez a teória (sőt, nem csak elméleti tudása van róla, hanem gyakorlati is). Ő pedig Instant Doki – dr. Renner Petra állatorvos.

Dobosnak esedékes volt a kombinált oltás, úgyhogy két időpontot is foglaltam. Vele kezdtünk, s a doktornő nagyon kedvesen és finoman nyúlt hozzá, minden módon közvetítette a tacsink felé, hogy nincs mitől félnie. Kellemes meglepetésként ért az is, amikor Petra leterített egy puha kis „fekhelyet” a vizsgálóasztalra, ami jobb komfortot biztosít a vizsgalóasztalon. Láthatatlan Póráz Módszer trénerként nekem teljesen megszokott, hogy rengeteg szituációnál – így állatorvosi rendelőben is – használunk egy úgynevezett varázsszőnyeget (egy sima törölköző vagy pléd, ami a használat mikéntjétől válik varázs eszközzé 😉 ), de máshol még nem láttam ilyet).

Kutyás körökben talán mondhatom, hogy megszokott a tegeződés, de állatorvosoktól eddig még erre nem nagyon láttam példát, Petra azonban rögtön kedves és közvetlen módon kommunikált, úgyhogy hamar össze is tegeződtünk.

Dobos megkapta az oltást, amit szinte észre sem vett, majd rátértünk Csicsire. Időt és figyelmet szentelve, alaposan átbeszéltük a helyzetünket, javulásokat, romlásokat, de ezen felül még e-mailben is kaptunk egy kérdőívet, ami aztán tényleg mindenre kiterjed.

Emellett biztatott Petra, hogy készítsek és küldjek videót minden olyan helyzetről, amikor Csicsi megijed valamitől… nem baj, ha hosszúak a felvételek, sőt. Minél több szituációról, helyzetről van videó, annál hatékonyabban tud segíteni.

Természetesen fizikailag is megvizsgálta Csicsit, s közben adogatta neki a fincsi jutalomfalatokat, hogy jó élmény társuljon a vizsgálathoz. Türelmes volt vele, s bár Csicsi izgatott állapotba került az érintéstől + a falatoktól, de rögtön ráérzett hogyan tudja valamelyest nyugtatni őt. Míg egy hagyományos szemléletű állatorvosi rendelőben talán furcsán néztek volna rám, hogy LickiMat nyalitállal érkezünk, addig Petra kimondottan örült neki és „megveregette a vállunkat”. 🙂

 

Kaptunk egy lejátszási listát is, ami kimondottan különböző hangok szoktatáshoz készült. Többek között van vihar hang, tűzijáték hang, autó hang, háztartási eszközök hangjai stb. (Sok mindent próbáltam a YouTube-ról, de azokra Csicsi pl. semmit sem reagált, teljesen nyugodtan elvolt/pihent teljes hangerő mellett is, szóval azokkal nem kerültünk előrébb.)

Nagyon jó érzésekkel távoztunk, s bár bonyolultabb beautókázni hozzá a belvárosba, mint leugrani a kerületi dokihoz, mindenképp megéri az a kis plusz erőfeszítés, hogy minimalizáljuk – vagy nullázuk – a stresszt.