Az, hogy egy kölyökkutya harapdál, egy teljesen természetes viselkedés. A kölykök úgy ismerkednek meg a tárgyakkal, eszközökkel, hogy a szájukba veszik, beleharapnak, „megkóstolják”. Ahogy mi emberek a kezünkkel tapogatózunk, úgy a kutyák a szájukkal, fogukkal fedezik fel a világot.
Játszani is úgy játszanak, hogy harapdálják egymást, tehát teljesen normális, hogy velünk is így próbál meg játszani vagy így próbál kommunikálni valamit.

Gátolt harapás

8-10 hetesen még erősen harap, ráadásul mivel a tejfogak tűhegyesek, ezért ez duplán fájdalmas számunkra. Fontos és érdemes aktívan közreműködni – főleg, ha egyedüli kutyáról van szó -, hogy 4 hónapos koráig szépen kialakulhasson a gátolt harapás. (Ez nagyjából valami olyasmit jelent a gyakorlatban, hogy amíg finoman játszik, finoman harapdálja a kezünket, addig folytatjuk vele a játékot, de amikor elkezd bedurvulni, akkor befejezzük.)

harapdálás

Amint már mehet a kölyök kutyatársak közé, célszerű emiatt is sokat vinni, hogy alkalma legyen a kutyákkal történő játék során megtanulni, hogy mekkora harapást visel még el a játszótárs fájdalom nélkül.

A gátolt harapás kialakulása lehetővé teszi, hogy még a leghevesebb játékban sem viselkedik durván, partnerének nem okoz fájdalmat – legyen szó akár emberrel, akár kutyatárssal való játékról. Viszont, ha egy kölyökkutyával a kritikus időszakban (2-4 hónapos korban) alig, netán egyáltalán nem játszanak, akkor nem alakul ki a gátolt harapás, azaz durván fog játszani, ami akár veszélyes sérüléshez is vezethet.

Meddig harapdál a kiskutya?

Megfelelő minőségű és mennyiségű foglalkozás mellett nagyjából 3,5 – 4 hónapos kor körül minimalizálódik vagy teljesen meg is szűnik a harapdálás, a fogváltás után pedig a rágcsálási igény is jelentősen lecsökken. Amennyiben nem ezt tapasztaljuk, akkor érdemes átgondolnunk, hogy elegendő-e az a mozgás, aktivitás, foglalkozás, amiben a kölyökkutyának része van.

Az pedig, hogy mit értünk megfelelő foglalkozás alatt és melyik kutyának mennyire van szüksége, minden esetben mást jelent. Míg az egyik kutyának elég 15 perc rohangálás, addig a másiknak 1 óra is kevés lehet. Ehhez itt találsz segítséget.