A kutyáink egészsége és teljessége nem egy-egy adott cselekedeten múlik, hanem egy olyan életmódon – avagy olyan szokások összességén – aminek alapvető része

 • az egészséges, méreganyagoktól mentes étrend
 • a mindennapos mozgás
 • a szabadban (természetben) tartózkodás
 • a rendszeres játék
 • az elme tornáztatása
 • a masszázs, simogatás
 • a megfelelő minőségű és mennyiségű nyugalom és pihenés
 • a (természetes) tisztán tartás, bőrápolás, fésülés, alapvető higiénia
 • a külső és belső élősködők elleni védekezés
 • és ide tartozik még a harmonikus érzelmi légkör is.

Ha a hosszú, egészséges élet titkára vagyunk kíváncsiak, akkor ezzel nem vagyunk egyedül – legyen szó kedvencünkről, vagy akár saját magunkról. A 2000-es évek elején a National Geographic támogatásával és Dan Buettner vezetésével egy izgalmas kutatómunka kezdődött, melynek célja a világ azon helyeinek megtalálása volt, ahol a lakosságszámhoz képest a legtöbb 100 éven felüli ember él. Ezeket a helyeket hívják Kék Zónának.

Felfedezték, hogy bizonyos szokások minden olyan népcsoportnál előfordulnak, amelynek tagjai kivételesen hosszú életűek, mintegy tízszer több 100 éves van, mint szerte a világon. És itt az emberek nem csak elérik a 100 éves kort, hanem életerővel telve teszik.

Ezek a felfedezések különösen izgalmasak az állatbarátok számára, ugyanis Richard H. Pitcarn amerikai állatorvos és holisztikus állatgyógyász nagyon sok hasonló életmódbeli tényezőt fedezett fel a leghosszabb életű kutyáknál.

Vagyis ha kutyánkkal együtt olyan életvitel szerint élünk – vagy legalábbis törekszünk rá -, mint ahogyan a Kék Zónákban teszik, akkor nem csak kedvencünknek, hanem magunknak is a legjobb esélyt adjuk meg a hosszú és egészséges életre.

Kék Zóna tippek a hosszú, egészséges életért kutyáknak és embereknek

Mozogjunk rendszeresen minél többet

A Kék Zónában élő emberek sokat mozognak általános, munkával és játékkal kapcsolatos tevékenységek során.

Gondoljuk át, miként tudnánk a kutyánkkal többet mozogni – kocogni, sétálni, labdázni, frizbizni, pullerezni, dummy-zni – naponta. Lehet, hogy a rendkívüli napi min. 4-5 sétából vagy futásból álló edzésterv, amit Bramble, a legendás 25 évet élt border collie élvezhetett, nem fér bele az életünkbe, de próbáljunk ötleteket gyűjteni, hogyan növelhetnénk mégis az aktívan töltött időt.  Autózás helyett mehetünk gyalog és ahová csak lehet vigyük magunkkal a kutyánkat is.

Keressünk egy célt

Mindenkinek, még a háziállatoknak is szüksége van egy életcélra, egy okra, amely miatt minden nap felkelnek. Számunkra ez lehet egy értelmes munka, egy hobbi iránti lelkesedés, önkénteskedés egy jó ügyért vagy éppen gondoskodás egy állatról.
Mi az, ami a kutyánkat motiválja, izgalomba hozza? A világ felfedezése? A játék? A társaság? Hogy a kedvünkben járjon?

Legjobb, ha olyan elfoglaltságot is űzünk, ami a kutyánk fajtájából eredő igényét kielégíti, vagyis használhatja azokat a képességeit, amire tenyésztették.

Még ha egyedül is kell hagynunk, amikor munkába megyünk, találjunk ki olyan tevékenységeket, amelyek gazdagabbá tehetik az életét. Pl. hagyhatunk otthon neki rágójátékokat, interaktív játékokat, illetve ha 6-8 óránál többet kell egyedül lennie, akkor fogadhatunk hozzá kutyasétáltatót vagy elvihetjük napközibe.

Szánjunk időt az életre és a szemlélődésre, avagy tegyünk a nyugalmunkért

Ez azt jelenti, hogy minden nap fontos szentelnünk egy kis időt arra, hogy kilépjünk a kapkodásból, reggeltől estig tartó rohanásból és az egyszerre több feladattal való „zsonglőrködésből”. Ez az „énidő” lehet zenehallgatás, meditálás/relaxálás, naplementenézés vagy csak úgy leülhetünk a természetben és aprólékosan megfigyeljük, hogy milyen csodás az, ami körülvesz bennünket.

Az állatok mesteri fokon művelik ezt, hagyjuk őket, hogy megélhessék (pl. belefeledkezzenek egy szagba, ásásba, nézelődésbe…) Ráadásképp, ha megfigyeljük őket, el is tanulhatjuk tőlük, hogyan feledkezzünk bele mi is az „itt és most”-ba, egy-egy tevékenységbe.

Amikor kutyánk is nyitott rá és élvezi simogassuk, cirógassuk úgy, hogy közben csak rá és a mozdulatainkra figyelünk. Amikor bekúsznak a különböző gondolatok, csak csípjük fülön és irányítsuk vissza a figyelmünket a kutyánkra.

Együnk könnyű ételeket, főként növényeket

A Kék Zónában élő emberek döntően növényi ételekkel táplálkoznak, mint pl. édesburgonya-, kukorica-, hüvelyes- és teljes kiőrlésű gabonaalapú ételek, valamint házilag termesztett gyümölcsök és zöldségek. A hús csupán ételízesítő vagy különlegesség ünnepi alkalmakkor.

Azt hihetnénk, hogy ez a szabály nem vonatkozik a kutyákra, mégis Bramble, Joy és sok más kutya esete ennek az ellenkezőjére utal. (Interjú Bramble gazdájával, akinek kutyái 19, 20 és 25 évet éltek) A – jól összeállított! – vegán étrenden lévő kutyák hosszú életének a kulcsa a kevesebb méreganyag elfogyasztása lehet.
(A növényi táplálásról további információk és receptek: Richard H. Pitcairn – A kutyák és macskák természetes egészsége. Egyúttal a saját étkezéseinket is átgondoltabbá, tudatosabbá tehetjük, hiszen nagyon sok recept úgy van összeállítva, hogy az nekünk gazdiknak és kutyusunknak is egyaránt tápláló és egészséges.)

Figyeljünk az állatunk súlyára és tápláljuk úgy, hogy egészségesen vékony legyen – se nem duci, se nem sovány.

Ha ezt túl meredeknek érezzük, az is teljesen érthető, hiszen megszoktuk, hogy az étrendjük alapvető részét képezi a hús. Ez esetben kereshetünk minél tisztább forrásból származó GMO mentes termékeket és/vagy minél jobb minőségű, kíméletes eljárással készült tápot és kiegészíthetjük gyümölcsökkel és zöldségekkel.
Emellett – ha kicsit is nyitottak vagyunk rá – elkezdhetünk ismerkedni azoknak a kutyáknak a történeteivel, akik nem csak eléldegéltek, hanem egészségesebbek lettek a növényi eredetű ételektől.

Építsünk kapcsolatokat

A sokáig élő embereket szoros kötelékek fűzik hasonló gondolkodású barátokhoz, rokonokhoz, gyakran vallásos közösségekhez.

Ugyanígy a kutyák is élvezik, ha egy harmonikus család részei lehetnek emberekkel és saját fajtájukkal együtt. Ha egyedül vagyunk a kutyánkkal, akkor lehetünk egymás legjobb barátai.

Találjunk rá módot, hogy kapcsolatba kerüljünk más kutyásokkal, ahol kedvencünk társasági életet élhet, játszhat fajtársaival, s ráadásképp még mi gazdik is kapcsolódhatunk hasonszőrűekkel.
(Sokszor nem könnyű olyan közösséget találni, ahol mi is és kutyánk is jól érzi magát, de érdemes keresgélni, mert előbb-utóbb biztosan megtalálhatjuk a nekünk valót.)

További tippek a kutya teljes életéhez

Az elme tornáztatása

Sok kutya kedvenc játéka az apportírozás (eldobott tárgyak visszahozása), főleg kellemes, szabadtéri környezetben. Szeretik az izgatott várakozást, hogy a kellő pillanatban kilőhessenek arra, amerre a frizbi, labda vagy bot landol. Hogy ne váljon unalmassá, kiszámíthatóvá, variáljuk a helyeket, ahova dobunk.

A kutyák még olyan fejlett készségeket igénylő tevékenységet is meg tudnak tanulni, mint a gördeszkázás.

Az interneten vagy a helyi kisállatboltban sokféle mókás játék közül lehet választani. Ha eszközök vásárlása mellett döntünk, akkor érdemes természetes, mérgező anyagoktól mentes játékot választani. Azonban még jobb, ha vásárlás helyett magunk készítünk jópofa hasznos eszközöket, vagy taníthatunk/játszhatunk olyat is, amihez nem kellenek plusz tárgyak (pl. trükktanítás, formálás, keresős játékok).

Játék közben (is) érdemes egyelő félként bánni háziállatunkkal, s parancsolgatás helyett valóban együtt játszani. Ne ragaszkodjunk a játékhoz, ha a kutyánk fáradt vagy valami teljesen más érdekli. Ne dorgáljuk meg, ha nem az elvártak szerint teljesít, a lényeg nem az eredmény, hanem az, hogy jól érezzük magunkat. Teremtsünk könnyed, vidám hangulatot, örüljünk és dicsérjük meg a sikereket.
Törekedjünk az állat jelzéseinek megismerésére és hagyjuk abba a játékot, ha már elég volt neki.

Lehetőleg beszéljünk minél kevesebbet játék közben, ne vonjuk el a kutya figyelmét a folyamatos csacsogással. 🙂

Masszázs

A masszázs a jótékony hatásain túl (vérkeringés serkentése, nyirok ürítése, méreganyagok eltávolítása, stressz csökkentése) megnyugtató, kötődést erősítő tevékenység; jól esik este a kandalló vagy tv előtt ülve és különösen hasznos izommerevségekből és sérülésekből való felépülésnél.

Az intuíció a legjobb megközelítés. A masszázs sikere főleg a nyugodtságon és az állatra való ráhangolódáson múlik. Ha elmélyülten végezzük, nagyszerű lehetőséget ragadhatunk meg, hogy saját magunk is ellazuljunk. Maradjunk mindig figyelmesek, s kerüljük a robotpilóta-szerűen gépies, illetve a szórakozott mozdulatokat.

Mielőtt nekikezdenénk a masszírozásnak, először „kérjünk engedélyt” (pl. fel is tehetjük azt a kérdést, hogy „Szeretnél masszázst?”. Néhány alkalom után a kutyánk összeköti, hogy mi következik a kérdés után és reagálni fog.)
Dörzsöljük össze a kezünket, amíg melegséget nem érzünk. Ezután gyengéden tegyük az állat fejére vagy tarkójára, majd hunyjuk be a szemünket és ha jön bármilyen megérzésünk, akkor kezdjük ott a masszázst.
Vagy csak egyszerűen hagyjuk a kezeinket valamerre elindulni és fedezzük fel lassan, finoman, ám magabiztosan, hogy mi esik jól a kutyánknak.

Végezzünk nyugtató simításokat. Ha a kutyánk egy kicsit pörgősebb típus, fektessünk hangsúlyt a hosszú, lassú, ismétlődő megnyugtató simításokra.
Serkentő körök. A lustább vagy fáradtabb kutyák vérkeringését egy finom körkörös mozdulatokra épülő serkentő masszázs segíthet beindítani.
Jöhet egy alapos hátvakarás. A kutyák nagyon szeretik, ha jól megdörzsölik a hátsójukat, a tarkójukat vagy a fejük búbját – talán azért, mert számukra nehéz elérni ezeket a helyeket, vagy mert sok ideg található bennük. Ha tetszik nekik, azzal tudatják, hogy a kezünk alatt feldomborítják a hátukat.

Mindig figyeljünk a visszajelzésekre. Amikor észrevesszük az ellazultság és az öröm jeleit (sóhajok, lecsukódó szemek, kézhez bújás) azon a területen időzzünk tovább.
Ugyanígy, ha a kutyánk összehúzódik az érintésre vagy arrébb megy, váltsunk egy másik testtájra, vagy fejezzük be a masszázst. Lehet, hogy ott épp fáj neki, de az is elképzelhető, hogy csak inkább aludna egyet vagy menne felfedezni.

Mozgassuk meg az állat lábait. Ez egy másik típusú, különösen jóleső masszázsfogás, amely akkor ajánlott, ha az állatunk bizalommal és ragaszkodással már teljesen ellazult a kezeink alatt. Fogjuk meg az egyik lábát, hajlítsuk be, majd nyújtsuk ki gyengéden, esetleg közben finoman nyomkodjuk meg az ízületeket.

Masszírozzunk ellentétes mozdulatokkal a fasciák és az izmok nyújtására – ez a gyulladt vagy fájó izmoknak is jót tesz. A hát alsó részét vagy a derekat például ellazíthatjuk úgy, hogy az egyik tenyerünkkel toljuk, a másikkal húzzuk, nagyjából úgy, ahogy egy szopizó kiscica dagasztja az anyukáját a mancsaival. Oda-vissza irányban, váltogatva végezzük a mozdulatokat. (A fogást gyakorolhatjuk egy emberen, aki tud szóbeli visszajelzést adni róla.) A nyomás mértékét – mint mindig – igazítsuk az állatunk méretéhez és érzékenységéhez. Legyünk figyelmesek.

Végezzünk nyirokmasszázst, ha a kutyánk le van gyengülve. Könnyű, egyenletes, lassú dörzsölő mozdulatokkal serkentsük a bőr alatti nyirokkeringést (mélyebb izom- vagy ízületi masszázs helyett). Először felülről lefelé haladva, párszor simítsuk lefelé az arc mindkét oldalát, tovább le a nyakon, majd a szív felé. Folytassuk a dörzsölést a hónaljtól a has felé és kört rajzolva a has körül. Ismételjük meg a combok belső oldalától a has felé ugyanolyan körrel zárva.

Nyugalom és pihenés

Minden teremtménynek szüksége van egy tiszta, csendes, saját, biztonságos alvó- és pihenőhelyre, amely télen elég meleg és nyáron elég hűvös. Nagyon fontos, hogy a szervezet esténként regenerálja és gyógyítsa magát.

Ha a kutyánk időnként az ágyunkban alszik, akkor is álljon a rendelkezésére (akár több) megfelelő saját alvóhely. Ha csak az idő egy részében is kint van a szabadban, biztosítsunk neki egy kutyaházat vagy egy kibélelt kosarat, párnázott kerti széket.

Tanulmányozzuk a kutyánk preferenciáit és ajánljunk fel több csendes alvóhelyet is. Lehet, hogy megtetszik neki egy nyugodt, félreeső vacok, és egy másik, közelebb a történésekhez, hogy könnyen szemmel tarthassa a dolgokat.
Egyes háziállatok együtt szeretnek aludni, mások külön.

Tisztaság fél egészség

A tiszta állat szép és ami még fontosabb, egészséges. Minden élőlény folyamatosan bont le és távolít el természetes anyagcseretermékeket és elöregedett sejteket. És még ott van a környezetszennyezés is, amely most már életünk része.

Az alábbi négy természetes mód hatékonyabbá teszi az „eltávolító” szerveknek – a bőrnek, a májnak, a veséknek, az emésztőrendszernek és a tüdőnek – a kemény munkáját, amely során a metabolikus és a szintetikus salakanyagokat kiebrudalják a háziállatunk szervezetéből.

 • A napi mozgás serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, ezáltal pedig a felesleges anyagok eltávolítását.
 • Az alkalmankénti egynapos koplalás felmenti az emésztőrendszert a szokásos feladatai alól és lehetővé teszi, hogy a szervezet lebontsa a májban, zsírban és más szövetekben tárolt méreganyagokat. (A koplalás folyamatáról és a gyógyításban való felhasználásáról részletesen: Richard H. Pitcairn – A kutyák és macskák természetes egészsége c. könyvének 18. fejezetében.)
 • Tápláljuk a kutyánkat könnyű ételekkel, hogy vékony (de ne sovány) legyen.
 • A rendszeres fürdetés eltávolítja a piszkot és váladékokat, valamint serkenti a bőr kiválasztási folyamatait.

A természetes tisztán tartásról és bőrápolásról, alapvető higiéniáról: Kölyökkutya fürdetése

Forrás: Richard H. Pitcairn: A kutyák és macskák természetes egészsége