Az újszülött kutya esetében figyelemmel kísérhettük a kicsik megszületését, annak amint betöltötték a 8 hetes kort: kinyílt a szemük, megtették első ingatag lépéseiket, súlyuk gyarapodott, elkezdték felfedezni a környezetüket, végül elhagyták anyjukat és testvéreiket és új otthonba költöztek. Az elkövetkező 2-4 hónap örökre meghatározza a kutyusok jövendőbeli életét.

Egy városi kutyának pl. autókkal, embertömegekkel, idegen kutyákkal, több ezer új hanggal és milliónyi új szaggal kell megküzdenie. Ahhoz, hogy jól vegye a rá váró akadályokat és kihívásokat, elengedhetetlen, hogy erős kötelék alakuljon ki a közte és gazdija között. A vadonban a kutyák egymás ápolgatásával jelzik a családi egységet. A fésülés segít, hogy az újdonsült gazdi és a kölyök között kötelék alakuljon ki. A rendszeres fésülés egyben az emberi érintéshez is hozzászoktatja a kölykök, hiszen a legtöbb kutyát egész életében simogatni akarják majd, akár vadidegenek is.

Ahogy az egy kölyökkutyától várható, az első és legfontosabb az érdekes szagok felderítése, utána jöhet a játék. A kölyökkutyáknak erős a rágási ingerük. Az, hogy a szájukba vesznek mindent, kulcsfontosságú eleme a világuk felfedezésének, az új textúrák és ízek kipróbálásának. A játék elejét veszi az unalomnak, elégeti a fölös energiákat és segíti a fogzást. Fontos, hogy több különböző anyag közül választhassanak. A kicsik 12 hetes koruk körül kezdik elhullajtani tejfogaikat, hogy azok helyét átvegye az életük végéig használt 42 állandó fog.

Kölyökkutya fejlődése: Legfontosabb a segítség, az iránymutatás

Egy kölyökkutya agya ebben a 2-3 hónapos korban a legfogékonyabb. A kölyökkutyák mentális fejlődésének üteme a környezetüktől függ. Minden új élmény növeli a tanulásra való képességüket, kapcsolatokat alakít ki az agysejtjeik között. Nekünk embereknek minden létező módon segítenünk kell a kiskutyákat. Iránymutatást kell adnunk nekik, amolyan „lifecoach”-ként kell mellettük állnunk, hogy rendesen szocializált, boldog 21. századi kiskutya állampolgárokká váljanak. Ez nélkülünk nem menne.

Minden kölyökkutyának be kell illeszkednie az új otthonába. Ha van gyerek a családban, akkor a kölyköt – ideális esetben – lassan, óvatosan kell összeismertetni a gyerekekkel. Egy izgága kölyökkutyából, jól viselkedő családi kedvencet nevelni elkötelezettséget és odafigyelést igényel.

Kölyökkutya fejlődése: Az első éjszaka

Az első egyedül töltött éjszaka meghatározó pillanat az életükben. Távol az anyjuktól és a testvéreiktől, a kölykök érthető módon felettébb nyugtalanok és feszültek. Ám egy egyszerű trükkel minden kölyök éjszakáját könnyebbé és kényelmesebbé tehetjük. Hozzunk el valamit a régi alomból, mondjuk egy lepedő darabot, amin rajta van az anyukájuk és a testvéreik ismerős illata és ezt rakjuk be hozzájuk. Ha nem sikerül megnyugodniuk, akkor mindaddig ne hagyjuk őket egyedül, amíg fokozatosan hozzá nem szoknak az új helyzethez.

Minden egyes új élmény további kapcsolatokat alakít ki az agysejtjeik között.

Kölyökkutya fejlődése: Hozzászoktatás

Ideális esetben az új otthonban eltöltött első 3-4 hétben fokozatosan hozzá kell szoktatni a kölyköt az új látnivalókhoz, szagokhoz és a nyüzsgő háztartási eszközökhöz is. Ha egy kölyök fél pl. a porszívótól (ugrál körülötte és ugatja), akkor lassabb hozzászoktatás szükséges. Tanácsos a szomszédos szobában, kisebb löketekben elkezdeni a porszívózást.

A porszívó klasszikus példa. Néhány kölyökkutya elképesztően félelmetesnek találja, mások idegesek lesznek tőle, míg vannak olyan kutyusok, akik mókásnak találják. Egy félős kutya esetén, ha nem foglalkoznak a helyzettel, akkor olyan felnőtt válhat a kölyökből, aki minden egyes alkalommal kiborul, amikor a család takarítani kezd.

Kölyökkutya fejlődése: Játék

A játék elengedhetetlen része a kölyökkutyák fizikai és mentális fejlődésének. A futás és ugrálás fejleszti az izmokat, erősíti a csontokat, elégeti a fölös kalóriákat, finomít a koordináción és segít a kapcsolatépítésben is, valamint fontos leckével szolgál az ok-okozat tekintetében. (Ha eltalál minket a labda, azonnal lepattan rólunk. 🙂 )

A kutyák életében 4 létfontosságú tényező létezik:

  • étel
  • barátok, azaz a társaság
  • legyen hol aludni
  • játék

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a játék fontosságát. Játék közben a kutyus minden egyes szemmozdulata és farkcsóválása a kommunikáció egy formája. Az egymással játszó kutyák tanulmányozása közben megfigyelhető, hogy a játék mennyire rituális jellegű és mennyire összetett dolog. Pl. a játékos meghajlás azt jelzi, hogy játszani, nem pedig verekedni akarnak. A méret nem számít. Lenyűgöző, hogy amikor egy nagyobb kutya egy kisebb kutyával játszik, a nagyobb kutya lényegében visszafogja magát, az erejét. Óvatos, így a játék folytatódhat… a kutyák ilyenek.

Ha egy kölyökkel akarunk játszani, akkor ugyanolyan izgatottnak kell lennünk, mint ők. Ilyenkor belőlünk is kiskutya kell váljon. Rohangálni kell, dilisen viselkedni.

A kölyköknek, amint új környezetbe kerülnek, kulcsfontosságú a rutin. A kiszámíthatóság segíti a beilleszkedést, a rendszeres séták lehetővé teszik, hogy hozzászokjanak a városi élettel együtt járó számtalan ingerhez.

Kölyökkutya fejlődés: Érzékelések – látás, hallás, szaglás

A kutyák érzékelése nagyban különbözik a mienktől. Jobban tájékozódik a sötétben és bár nem látnak annyi színt, mint mi, a kékes és sárgás árnyalatokat ők is érzékelik.

A hallásuk igazi szuper fegyver. Olyan dolgokat is meghallanak, amiket mi nem. 4-szer halkabb hangokat is érzékelnek, mint mi emberek és sokkal szélesebb frekvenciasávban. Egy kölyök számára viszont lehet túl sok egyszerre annyi inger, ami egy nagyvárosban éri.  Új ingerrel ismertetni meg egy néhány hónapos kölyköt fokozatos, pozitív hozzászoktatást igényel.

Korunk kutyáinak elengedhetetlen, hogy nyugodtan és kényelmesen érezzék magukat a póráz végén. Ám ez nem született képesség, ezt is meg kell tanulni. A kölyökkutyák sokszor azt hiszik (tapasztalják), hogy a póráz rángatásával, húzásával jutnak el oda, ahová menni akarnak. A kutyatulajdonosok mintegy felének meggyűlik a baja a jelenséggel. Meg kell tanítani a kutyáknak, hogy jutalmat kapnak, ha nem rángatják a pórázt. 

A kutyák szaglása elképesztő. Ahogyan levegőt vesznek, a levegő leáramlik az orrukon át a tüdejükbe. Ennek a levegőnek a 12-15%-a egy az orruk hátsó részénél található speciális szaglóreceptorokat tartalmazó üregbe terelődik el. Az emberek orrában kb. 6 millió szaglóreceptor található, a kutyákéban mintegy 300 millió. Az a csodálatos, hogy az ebbe az üregbe beszívott levegő ott is marad. Szóval annak ellenére, hogy kifújják a levegőt, továbbra is érzik annak a levegőnek a szagát, amit az előző levegővétellel szívtak be.

A kutyák agyának nagyobb hányada felel a szaglásért, mint a mi agyunknak. A kutyák agyának az ingerek feldolgozásáért felelős területe mindent összevetve 40%-kal nagyobb, mint a mi agyunk hasonló része. Az orruk a fő érzékszervük, ezért szagolnak meg minden villanyoszlopot, minden bokrot. Ennek az erősen fejlett szuper érzéknek, a vadászatoknál és zsákmánykövetésnél mi is hasznát láttuk az évszázadok során. Manapság a kutyák szimatát főként drog és robbanószer keresésre, sőt akár olyan betegségek, mint a rák kiszagolására is használjuk.

A sok séta és az új ingerek sokasága kimerítő egy kölyökkutya számára, ami sok alváshoz vezet. Ez újabb lehetőség, hogy kötődést alakítson ki a kölyök gazdájával.

Kölyök kutya fejlődése

A gazdáival játszó kutyák oxitocin szintje több, mint 50%-kal nő. A kutyák hihetetlenül ránk vannak hangolódva. Még ha mi nem is vagyunk tisztában egy adott érzéssel, ők olvasnak a gondolatainkban, a szándékainkban, az érzéseinkben. Egész egyszerűen elképesztőek.

A kutyák azon kevés nem emberszabásúak közé tartoznak, akik keresik az emberekkel a szemkontaktust. A kutatások szerint képesek felismerni az érzéseinket. Gyakorta hallani a kutyatulajdonosoktól, hogy a kutyájuk mindenkinél jobban ismeri őket, hogy a kutyájuk olvas a gondolataikban. A kutyáknak valóban megvan az a rendkívüli képességük, hogy az érzéseinkből táplálkoznak, hogy megértik a szándékainkat, lényegében megértenek minket.

Kölyökkutya fejlődése: Kommunikáció

A folyamatos fejlődésük alapvető részeként a kölyökkutyáknak más kutyákkal is meg kell ismerkedniük. Alig pár hete a testvéreikkel játszó kölykök már megtanulták, hogyan kommunikálhatnak testük minden részének használatával, az orrocskájuktól kezdve a farkincájukig. Ám még sok a tanulnivalójuk. Egy kölyöknek hatalmas kihívás megtanulni, hogy a különböző fajtájú (kinézetű) ebek mind kutyák, csak épp máshogy néznek ki.  A kutyák adott viselkedési repertoárral jönnek világra, ám, ahogy egyre több tapasztalatot szereznek a más ebekkel történő interakciók során, úgy lesznek egyre jobbak a társas készségeik.

Egy kölyöknek meg kell tanulnia kommunikálni egy sor különféle fajtársával. Egyes fajták anatómiailag képtelenek a testbeszédbeli jelzések leadására. Túl sok a bőrlebernyeg az arcukon, lelóg a fülük, nem pedig hetykén áll. Aztán vannak farok nélküli fajták, akik nem tudnak csóválni, nem tudják fel vagy leszegni a farkukat, holott a kutyák ezekből a jelekből olvasnak. A kutyák megtanulnak kutyául beszélni, de a sok különféle fajtájú, formájú és méretű kutya más-más dialektust jelent számukra. Tapasztalás útján kell megtanulnia a kölyöknek, hogy melyik kutyajelzés mit jelent és milyen válaszreakciót kell adnia rájuk.

Kölyökkutya fejlődése: Tanítás

Az, hogy rohangálhat a magas fűben, teljesen új, izgalmas és felemelő érzés egy kölyök számára, aki most ismerkedik a külvilággal. A legtöbb kölyök szeret a gazdi közelében maradni, ez egyfajta ösztönös védelmi reakció náluk. Ahogy a kölyök egyre magabiztosabbá válik, úgy távolodik el egyre jobban a gazditól, ezért érdemes minél hamarabb megtanítani arra, hogy hívásra visszajöjjön.

Vajon egy olyan családban, ahol gyerek is van, kiegyensúlyozott kapcsolatot tud kiépíteni a kölyök a gyerekkel/gyerekekkel? Egy vidékről városba került kutya hozzá tud szokni a nagyvároshoz? Egy terápiás kutyának szánt kölyöknek sikerül valaha lecsillapodnia? Egy munkakutyának szánt kölyök, vajon alkalmas lesz arra, amire kiválasztották? A válaszok mindegyike a tanításban rejlik.  

A közel 4 hónapos csöppségek energikus, kíváncsi szőrgombolyagokká fejlődtek, ám viselkedésükkel időnként gazdájuk idegeikre mennek. Az alapvető parancsszavak megtanítása kutyának és gazdinak is megnyugvást hozhat.

Apró, ám jelentős lépésekkel kell terelgetni őket. Nagyon fontos a hangszín, aztán persze jöhet a dicséret és a simogatás. Mindenre így kell megtanítani őket. A kölyökkutyák abból tanulnak, ha megjutalmazzák őket a helyes viselkedésért és mellőzik őket, ha valamit rosszul csinálnak.

A kutyaiskolákban, kutyás kurzusokon a kölykök megismerhetnek más kutyusokat, emellett a gazdik is elsajátítják a megfelelő kölyök neveléshez szükséges ismereteket. A jutalmazásos kiképzés (tanítás) elmélyíti kutyus és gazdája kapcsolatát és élvezetessé teszi a feladatot. Nagyon fontos az időzítés! A jutalmat közvetlenül a megfelelő feladat végrehajtás után kell odaadni, a kutyus, csak így tanulja meg a parancsszót. A hangsúly a helyes viselkedés megtanításán van, nem a helytelen megakadályozásán.

A 6 hónapos korhoz közeledve, lassan fiatal felnőttekké válnak a kölykök.

Nagyon fontos, hogy a kölyökkutya tulajdonosok tisztában legyenek azzal, hogy adott fajtán belül is eltérő temperamentumú és személyiségű egyedek születhetnek. A kutyák viselkedésének tanulmányozása rámutat, hogy nem a fajtája határozza meg egy kutya jellemét, hanem a személyisége. Egy kutya karaktere vagy személyisége nagyban függ az élettapasztalataitól és ebben az a nagyszerű, hogy a kutyáink élettapasztalatait nagyrészt mi emberek alakítjuk. A genetikájuk adott, azon nem változtathatunk, viszont rengeteget formálhatunk rajtuk, és nagyon könnyen formálhatóak.

Kétség sem fér hozzá, hogy a kapcsolat, amit egy ember kialakíthat egy kutyával, nem csak különleges, de egyedi is. Nincs még egy ehhez fogható kapocs ember és állat között, mint a kutya-ember barátság. Akár mindennapjaink szerves részét képező házi kedvencekként, akár minket és ambícióinkat támogató munkakutyákként szorosabban kötődnek az emberekhez, mint bármely más állat a Földön. Ez elképesztő sikerük titka.

Forrás: A kiskutyák titkai c. dokumentumfilm