Rólam

Tóth Niki vagyok kölyökkutya tréner, családi kutyaoktató.

A Kölyökkutya Kaland weboldalt azzal a céllal hoztam létre, hogy minél több emberhez eljussanak a kölyökkutyákkal, kutyatartással, neveléssel kapcsolatos tartalmak. Minél több ember értesüljön azokról az információkról, módszerekről, lehetőségekről, amelyek segíthetnek abban, hogy kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhessen kutya is és gazdi is.

Amit mindenkor képviselnek a cikkek az a szakmaiság és a közérthetőség.

Ezzel együtt nem az a cél, hogy a Kölyökkutya Kaland egy tanácsadói oldal legyen, ahol valaki megmondja a tutit. Hanem egy olyan hely, ami a kölyökkutyákról, a fejlődésükről, a szükségleteikről, illetve a gazdikról, nehézségeikről, lehetőségeikről, megéléseikről szól. Ahol az olvasó kapcsolódni tud a leírtakkal, mert azt érzi, hogy neki szólnak. Ez azért van így, mert tulajdonképpen pontosan ugyanolyan gazdi vagyok én is, mint az olvasóim. Pontosan ugyanúgy voltak és vannak nehézségeim, küzdelmeim, hibáim, félelmeim, kudarcaim… Az sem cél, hogy tökéletesek legyünk vagy tökéletes kutyánk legyen (bár azt hiszem sokan vagyunk, akik folyton törekszünk erre).

Az irányvonal minden esetben az, hogy az itt megjelenő írások ráirányítsák a figyelmet arra, ami segíthet megérteni, boldogulni, fejlődni.

Hogy miért éppen kölyökkutyák?

Ha egy felnőtt kutyával valamilyen “probléma” van, akkor legtöbbször oda vezethető vissza, hogy kölyökkorában történt vele valami: kimaradt / túl sok volt / túl kevés volt / nem a kölyök fejlődési ütemében történt / nem jó módszerrel történt, és így tovább. Azt gondolom, hogy a kiskutya tudatos nevelése könnyedséget hoz a gazdik életébe. Bár egy kölyök felnevelése sok időráfordítással, lemondással, kötelezettséggel jár, de egyúttal telhet fesztelenül, játékosan és sok-sok örömmel.

Csoda látni egy kölyökkutyát, ahogyan értő környezetben nő, fejlődik, kinyílik és felfedezi a világot!

Ha szeretnél részt venni a Fejlődéstudatos és kapcsolatépítő tréningen

Célom, hogy már a kezdetektől, vagyis a kölyökkutya hazaérkezésétől (8-10-12 hetes korától) hozzájuthass fontos információkhoz és tudatosan, jól tudd őt nevelni. Hogy elkerülhesd a félreértésekből, félreértelmezésekből, téves információkból, információhiányból fakadó viselkedésproblémákat és bizalmon alapuló, elmélyült kapcsolatot alakíthass ki kutyáddal.

Részletek a kölyökkutya tréningről:

Ha már kutyavásárlás előtt is vannak kérdéseid vagy bizonytalan vagy azt illetően, hogy hogyan hozd haza a kölyköt, mit vegyél neki, mivel etesd, hogyan teljenek az első napok, hetek – ebben is tudok segíteni.

4 hónaposnál idősebb kutya esetén keresd a Láthatatlan Póráz Módszer & Program Trénertársaimat.

LPM&P

Történetem

A pozitív megerősítéssel, jutalommal tanítással kapcsolatban korábban is volt már tapasztalatom az előző kutyám, Sziszi révén (rottweiler, 2003-2015), viszont mikor először hallottam, hogy: büntetésmentesen, erőszak és kényszer nélkül is mindent meg lehet tanítani a kutyának, akkor nem teljesen hittem benne. Persze egyes cuki kutyáknál biztosan, na de egy rottweilernél, akinek saját, határozott elképzelései vannak?! 🙂

Mikor és hogyan tapasztaltam meg, hogy tényleg lehetséges anélkül tanítani és együtt élni bármilyen fajtájú és temperamentumú kutyával, hogy

  • nem verjük el,
  • nem rázzuk meg,
  • nem dobálunk hozzá/mellé semmit,
  • nem kényszerítjük bele helyzetekbe,
  • nem kiabálunk vele…

hanem megéljük, hogy – eleinte esetleg csak a jutalomért, később a köztünk lévő kapcsolat miatt – örömmel együttműködik velünk…?!

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha tudom, hogy mit, miért, hogyan csináljak. Nagynéném, tenyésztőként és rutinos kutyakiképzőként sokat segített, irányított és jó volt, hogy fordulhattam hozzá a kérdéseimmel.

Örömmel tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik, marad) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy. S bár a tanulási idő jókedvűen és élvezetesen telt, a mindennapokban is jól alakultak a kutyáimmal kapcsolatos történések, valahogy mégsem éreztem a teljességet.

Időközben folyton elém került Dömötör Júlia Kutyaoktatói képzése, amit végül 2018. őszén teljes nyitottsággal és élvezettel végeztem el. Amellett, hogy nagynénémtől kiváló alapot kaptam – ami egyébként sok mindenben egybevág Dömötör Júlia módszerével – a képzés segített a kutya mélyebb megismerésében és megértésében, illetve a saját utam megtalálásában.

Olyannyira a Láthatatlan Póráz Módszer, illetve a hozzá tartozó szemlélet “szerelmese” lettem, hogy nem volt kérdés számomra, hogy a 2019. tavaszán induló Mester Tréner képzést is elvégzem. Az ott eltöltött hetek, hónapok hozták meg számomra az igazi áttörést és rálátást sok-sok mindenre.

Azóta sokkal jobb lett a kapcsolatom mindkét kutyámmal – pedig már előtte is nagyon jónak éreztem – megértem, mit miért csinálnak és tudom, hogy ha odafigyelek a szükségleteikre, akkor teljes összhangban tudunk lenni akár erdőben, mezőn, belvárosban vagy éppen egy bevásárlóközpontban.

Szívet melengető és néha már-már hátborzongató érzés megtapasztalni, hogy a kutyák mennyire tudnak kommunikálni és kérdezni!

Ezt élem meg napról napra a két fiatal kutyámmal, s kívánom, hogy tapasztald meg ezt az érzést Te is!

Tanúsítványaim