Rólam

Tóth Niki vagyok kölyökkutya tréner és gazdi.

Csicsivel
Csicsivel

A Kölyökkutya Kaland weboldalt azzal a céllal hoztam létre, hogy minél több emberhez eljussanak a kölyökkutyákkal, kutyatartással, neveléssel kapcsolatos hiteles tartalmak. Minél több gazdi értesüljön azokról az információkról, módszerekről, lehetőségekről, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott és harmonikus együttéléshez.

A kutyás utamon a fentiekre kerestem a válaszokat és úgy alakult, hogy a válaszok mellett rátaláltam a hivatásomra is.

Fontos számomra a szakmaiság és a közérthetőség. Ezzel együtt nem az a cél, hogy a Kölyökkutya Kaland egy olyan tanácsadói oldal legyen, ahol valaki megmondja a tutit és osztja az észt. Az irányvonal minden esetben a kölyökkutya jobb megismerése és megértése, valamint lehetőségek és egy másfajta szemlélet bemutatása, ami segíthet boldogulni, fejlődni.

Egy olyan helyet álmodtam meg, ami a kölyökkutyákról, a fejlődésükről, a szükségleteikről szól és nem feledkezik meg a gazdikról, az ő nehézségeikről és megéléseikről sem.

Sokat tanultam és folyamatosan tanulok a kutyákról, ezzel együtt a saját kutyámnak nem a trénere, hanem a gazdija vagyok. Pontosan ugyanúgy vannak nehézségeim, küzdelmeim, hibáim, félelmeim, kudarcaim, mint más gazdiknak. Mindegyik kutyám új feladatokat és tapasztalásokat hozott az életembe, így tudott (és tud folyamatosan) az elméleti tudás beépülni, elmélyülni. A nehézségeimről, folyamatainkról is olvashatsz az oldalon, bízva abban, hogy lesz olyan, amihez kapcsolódni tudsz és segítségül szolgál – akár a megoldásban, akár a továbblendülésben, akár „csak” abban, hogy nem érezd magad egyedül.

Hogy miért éppen kölyökkutyák?

Ha egy felnőtt kutyával valamilyen „probléma” van, akkor legtöbbször oda vezethető vissza, hogy kölyökkorában történt vele valami: kimaradt / túl sok volt / túl kevés volt / nem a kölyök fejlődési ütemében történt / nem jó módszerrel történt, és így tovább.

Oly sokszor éreztem azt, hogy „bárcsak előbb tudtam volna”. Szeretném, hogy Te már időben értesülj a fontos kérdésekről!

Azt tapasztalom, hogy egy kölyök fejlődéstudatos nevelése, lépésről lépésre tanítása a mindennapokat is sokkal könnyebbé tudja tenni. Bár egy kölyök felnevelése sok időráfordítással, lemondással, kötelezettséggel jár, egyúttal telhet fesztelenül, játékosan és sok-sok örömmel.

Csoda látni egy kölyökkutyát, ahogyan (meg)értő környezetben nő, fejlődik, kinyílik és felfedezi a világot!

Fejlődéstudatos és Kapcsolatépítő nevelés, tanítás

Régi vágyam volt, hogy az ingyenes anyagok – és a személyes tréneri szolgáltatásom – mellett legyen egy teljes és átfogó online tanfolyami anyag is a kölyökkutya neveléséről azok számára, akik el szeretnék kerülni a félreértésekből, téves információkból, információhiányból fakadó viselkedésproblémákat és bizalmon alapuló, elmélyült kapcsolatot szeretnének kialakítani kutyájukkal már az első pillanattól kezdve.

Ez a tanfolyami anyag már készül, hamarosan elérhetővé válik.

Továbbra is szívesen segítelek személyesen is Dél-Pesten vagy nyári időszakban (júniustól szeptemberig) Dunaújváros környékén:

6 hónaposnál idősebb kutya esetén keresd a Láthatatlan Póráz Módszer & Program Trénertársaimat.

LPM&PHa még többet olvasnál rólam:

A kezdet

A pozitív megerősítéssel, jutalommal tanítással kapcsolatban korábban is volt már tapasztalatom az első kutyám, Sziszi révén (rottweiler, 2003-2015), viszont mikor először hallottam, hogy: büntetésmentesen, erőszak és kényszer nélkül is mindent meg lehet tanítani a kutyának, akkor nem teljesen hittem benne. Persze egyes cuki kutyáknál biztosan, na de egy rottweilernél, akinek saját, határozott elképzelései vannak?! 🙂

Mikor és hogyan tapasztaltam meg, hogy tényleg lehetséges anélkül tanítani és együtt élni bármilyen fajtájú és temperamentumú kutyával, hogy

  • nem verjük el,
  • nem rázzuk meg,
  • nem dobálunk hozzá/mellé semmit,
  • nem kényszerítjük bele helyzetekbe,
  • nem kiabálunk vele…

hanem megéljük, hogy – eleinte esetleg csak a jutalomért, később a köztünk lévő kapcsolat miatt – örömmel együttműködik velünk…?!

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha tudom, hogy mit, miért, hogyan csináljak. Nagynéném, tenyésztőként és rutinos kutyakiképzőként sokat segített, irányított és jó volt, hogy fordulhattam hozzá a kérdéseimmel.

Örömmel tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik, marad) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy. S bár a tanulási idő jókedvűen és élvezetesen telt, a mindennapokban is jól alakultak a kutyáimmal kapcsolatos történések, valahogy mégsem éreztem a teljességet.

Időközben folyton elém került Dömötör Júlia Kutyaoktatói képzése, amit végül 2018. őszén teljes nyitottsággal és élvezettel végeztem el. Amellett, hogy nagynénémtől kiváló alapot kaptam, a képzés segített a kutya mélyebb megismerésében és megértésében, illetve a saját utam megtalálásában.

Olyannyira magával ragadott a Láthatatlan Póráz Módszer, és az a szemlélet, amiben hétről hétre részünk volt, hogy nem volt kérdés számomra, hogy a 2019. tavaszán induló Mester Tréner képzést is elvégzem. Az ott eltöltött hetek, hónapok hozták meg számomra az igazi áttörést és rálátást sok-sok mindenre.

Utána sokkal jobb lett a kapcsolatom mindkét kutyámmal – pedig már előtte is nagyon jónak éreztem – megértem, mit miért csinálnak és tudom, hogy ha odafigyelek a szükségleteikre, akkor teljes összhangban tudunk lenni akár erdőben, mezőn, belvárosban vagy éppen egy bevásárlóközpontban.

Szívet melengető és néha már-már hátborzongató érzés volt megtapasztalni, hogy a kutyák mennyire tudnak kommunikálni és kérdezni!

Tanúsítványaim