CsicsiKaland

3. alkalom – Jelenlét Tudatosság Kurzus a kutyáddal

Harmadik alkalommal egy Városi szituációs sétában volt részünk.

Az autóból kiszállásnál most főleg arra kellett figyelnem, hogy a kiszállást követően Csicsi ne akarjon odamenni a tőlünk néhány méterre lévő 2 másik kutyához, hanem ugyanúgy türelmesen várakozzon, mint mikor egyedül vagyunk.

Egyszer kellett neki irányt mutatnom, utána végig nagyon türelmes, figyelmes és együttműködő volt ebben a szituációban is.

Bevásárló udvar, gyalogosok, kirakat, „állatos bolt”

Majd mikor az egész csapat készen állt, akkor elindultunk egy bevásárló udvarba, ahol szépen lassan sétáltunk a járdán és ismerkedtünk a helyszín adta tereptárgyakkal és szituációkkal. Ezt követően kimentünk a bevásárló udvar mögötti füves területre és hagytuk egy kicsit lazulni a kutyusokat. Átsétáltunk egy Állatfelszerelés és állateledel áruházhoz, ahol bevásárlókocsival ismerkedtünk, illetve mentünk egy kört az üzletben is.

Nagyon izgalmas volt végigsétálni a kajás részleg mellett – ahol természetesen nyugodtan szimatolhattak a kutyák -, de volt, akinek a játék részleg okozott kihívást. 🙂 Mi egy kicsit elidőztünk a raktár bejáratánál, ahol egy szalagfüggöny lógott és ami mögül furcsa hangok szűrődtek át. Kifele menet pedig észrevettem a mérleget, úgyhogy méredzkedtünk is egyet.

Mivel korábban már voltunk párszor ilyen üzletben és akkor is „mérlegeltünk”, ezért ahogy meglátta Csicsi az egyen mérleget, szinte automatikusan ráállt. 🙂 (Azonban ezt fokozatos szoktatás előzte meg, amire mindig érdemes odafigyelni. Csábító – főleg kistestű vagy kölyökkutya esetén – hogy felemelem és ráteszem a mérlegre, de ehelyett érdemes inkább játékosan tanítani/mutatni neki, hogy magától menjen fel rá.)

Ezután még barátkoztunk egy kicsit a hangosan csörgő-zörgő bevásárlókocsival, hiszen ez az egyik gyengénk. Ráadásul a körülmények is úgy alakultak, hogy tudjunk foglalkozni ezzel a kérdéssel, ugyanis, amikor ott álltunk az üzlet előtt, akkor éppen visszatoltak egy bevásárlókocsit a helyére, ami hatalmas csattanással járt – amitől Csicsi meg is ijedt.

Szokásos tank módo(mo)n, mindenáron rá akartam venni Csicsit, hogy menjünk már közelebb és nézzük már meg azokat a kocsikat, de ő kicsit sem vágyott erre. Aragorn és gazdija viszont a segítségünkre voltak, mert ők odamentek és szórakoztak ott egy kicsit – s mivel Aragornt kedveli Csicsi, ezért csodásan végignézte ezt az akciót. 🙂

Kolbászolás, avagy önkontroll gyakorlása

Majd egy kis pihenés után kolbászoltunk egyet. Igen-igen kolbászoltunk, vagyis elhaladtunk 2 nagyon gusztusos és erőteljes illatú kolbász mellett, ahol a kutyusok gyakorolhatták az élelem kontrollt, s egyúttal az önkontrollt.
Furcsán hangozhat a kutya vonatkozásában az, hogy önkontrollt gyakorol, azonban ez nem csak lehetséges, hanem tulajdonképpen ez az, ami igazán eredményt hozhat abban, hogy ne egyen fel semmit a földről a kutyánk.

A városi sétához hozzátartozik a járdán sétálás autók közelében, ezért ilyen szituációban is volt részünk, majd leültünk egy kutyabarát gyorsétteremlánc külső helyiségénél, a kutyák pedig nyugodtan várakoztak, amíg mi fújtunk egyet és fotózkodtunk. 🙂

Jelenlét, csak úgy lenni

Mikor már kellemesen elfáradva azt hittük, hogy végeztünk és megyünk vissza az autóinkhoz, akkor még kaptunk egy bónusz feladatot. Jelenlét Tudatosság… a jelenben lenni, csak úgy lenni, megfigyelni az itt és mostot. Ehhez egy kellemes füves placc állt a rendelkezésünkre, ahol először csak ücsörögtünk egy kicsit, majd le is feküdtünk. Már előre mosolyogtam, mert éreztem, hogy ez vicces lesz. 🙂

Biztos észrevetted már, hogy a kutyánk sokszor tükrözi a belső állapotunkat. Vagyis ha egy gazdi nem tud lazítani, akkor a kutya zsizseg, rágcsál, mászkál, vergődik. Nos Csicsi egy pillanatra sem tudott megnyugodni, miközben az én agyam pedig folyamatosan azon zakatolt, hogy mi történt a bevásárlókocsival, s hogy többször kell ilyen szituációkba menni, hogy ezen dolgozzunk. Míg az is gyönyörűen látszott, hogy aki nem agyalt úgy, mint én, az lazult egy jót, s a kutyája is nagyon relaxált állapotba került. 🙂

Összegzés

Izgalmas és érdekes alkalom volt. Bár Csicsi szocializációja részét képezték hasonló helyzetek/helyszínek, mégis kiderült, hogy fontos továbbra is ilyesmi helyszínekre mennünk. Ehhez kaptam útmutatást is. Hiába vagyok kutyatréner, s hiába segítettem már sok gazdiknak ilyen és ehhez hasonló szituációkban, mégis rengeteget tud segíteni egy külső szemlélő, aki kívülről lát minket és a történéseket.