Szeparáció, vagyis elkülönítés, egyedül hagyás tanítása

Az első egyedül töltött éjszaka meghatározó pillanat a kölyökkutyánk életében. Távol került az anyjától és a testvéreitől, így érthető módon felettébb nyugtalan és feszült lehet. Ha kaptunk egy rongy/lepedő darabot vagy plüsst amin rajta van az anyja és a testvérei ismerős illata, akkor rakjuk be hozzá és máris könnyebbé tehetjük számára az első éjszakákat. Ha nem sikerül megnyugodnia, akkor mindaddig ne hagyjuk őt magára, amíg fokozatosan hozzá nem szokik az új helyzethez.

Kölyök kutya fejlődése

Attól még, hogy az első néhány éjszaka vele alszunk/a közelünkben alszik, nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve mindig velünk akar majd aludni. Lehet, hogy az eleinte folyamatosan szüksége van a közelségünkre, de néhány nap után, ahogy szépen fokozatosan tanítjuk az egyedüllétre, már egyre hosszabban nyugodtan ellesz. Nappal ugyanúgy, ahogyan éjszaka is.

A hangsúly itt is a fokozatosságon és a rendszerességen van. Kis lépésekben érdemes haladni és naponta fokozatosan növelni az egyedül töltött időt. Bár lehet, hogy körülményes és nehéz megoldani, de abszolút kifizetődő, ha erre a kérdésre nagy hangsúlyt tudunk fektetni pici kölyökkorban.

szeparáció, egyedül hagyás

A tanítás során mindenképpen figyeljünk arra, hogy még azelőtt menjünk be hozzá/engedjük be magunkhoz/engedjük ki a box-ból, mielőtt még nyugtalanná válna. Ha nem így tennénk és rendszeresen a kiskutya nyüszítésére, ugatására jelennénk meg/engednénk ki, akkor azzal azt tanítanánk neki, hogy nyüszítsen, ugasson, ha ki akar jönni/velünk akar lenni. Pedig mi éppen azt akarjuk tudatni vele, hogy legyen akkor is nyugodt, ha külön van tőlünk vagy egyedül van.

Folytatás hamarosan…