8 hetesen hazavisszük álmaink kölyökkutyáját, aki cukiságával új színt hoz az életünkbe. Szuper jókat játszunk együtt, ami után édesdeden alszik, az esti filmnézés közben pedig simogathatjuk, ami melegséggel tölt el mindannyiunkat.
Persze létezik ilyen forgatókönyv is, de azért az esetek nagy részében – sajnos vagy nem sajnos – nem éppen így zajlik a történet.

Helyette képzeljünk el egy cuki szőrgombócot, aki mindent megrág, harapdál, ugrál, ellopja a papucsokat, nem jön oda, ha hívjuk… Na igen, ez már sokkal életszerűbb. 🙂
De kezdjük az elején:

Mennyi foglalkozást igényel egy kölyökkutya?

Fajtánként és fajtákon belül egyedenként is nagy eltérések lehetnek a foglalkozási igény tekintetében.

Először is fontos megnézni, hogy annak idején mire tenyésztették ki az adott fajtát. Pl. egy border collie-t egész napos terelésre szelektáltak, így tehát általánosságban elmondható, hogy természetes igénye a napi 4-6 vagy akár 8 óra aktív időtöltés. Egy jack russel terrier kicsi és aranyos, de egykori vadászkutyaként egy igazi energiabomba, akinek kicsi termete ellenére, napi 2-4 óra aktív mozgásra, foglalkozásra is igénye lehet. A labrador és a golden retriever bár nagyon nyugodt és barátságos fajták, alapvetően ők is vadászkutyák, így naponta 2 x 30 perc sétálás nagyon kevés számukra.

labrador

Másodszor fontos megnézni a szülőket, ősöket az ő temperamentumukat. Egy energiabomba szülőpárnak jó eséllyel sok foglalkozást igénylő utódai lesznek.

Ha megvizsgáltuk, hogy mire tenyésztették ki az adott fajtát, megismertük a szülőket, ősöket és a kép, amit látunk passzol az életvitelünkhöz, még mindig fontos, hogy figyelembe vegyük/megismerjük az adott kutyát. Egyazon almon belül is lehetnek kisebb-nagyobb különbözőségek a kutyák mozgásigényét illetően (is).
Egy megbízható Tenyésztőnél egyébként alapvető, hogy a kölyökválasztásnál figyelembe veszi a gazdik elképzeléseit és a kölykök vérmérsékletét (ami úgy 6 hetes kora körül egész jól megmutatkozik).

Tehát egy kutya mozgásigénye, foglalkozási igénye függ:

 • fajtajellegből
 • szülőktől, ősöktől
 • az adott kutya temperamentumától

Az első napok

Amikor megérkezik a kiskutya, akkor minden körülötte forog és ez 1-2 napig teljesen tökéletes így. Ekkor a kölyök még többnyire visszafogott, sokat alszik, amikor ébren van, akkor is kedves, érdeklődő, felfedező, de kissé megszeppent. Érdemes jól kiélvezni ezt az állapotot, mert általában nem tart túl sokáig. 🙂 Habitustól függően valamikor a 3-10. nap között elkezdenek felpörögni az események.

Rág

A kiskutya, ahogy egyre inkább otthon érzi magát, elkezd felfedezni, rágcsálni, harapdálni, mindent megszerez, amit csak elér. Mivel ez egy természetes kölyökkori viselkedés, ezért fontos, hogy már előre készüljünk fel erre (lélekben is) és pakoljunk el mindent, amit csak lehet. Szőnyeget csavarjuk fel és tegyük el pár hétre/hónapra, cipők, papucsok ne maradjanak elől, terítők ne lógjanak le, féltett bútoroktól kerítsük őt el stb. stb.


Kerti kutya esetén az elől lévő eszközökre, vegyszerekre, kutya számára mérgező növényekre érdemes odafigyelni.

Mivel a rágásra pici kölyökkortól kezdve igénye van – a fogváltás alatt pedig akár még fokozottabban is -, ezért fontos, hogy biztosítsunk számára különböző textúrájú rágó játékokat:

 • Kong
 • Goughnuts
 • Fogselyem
 • Kávéfa rágóbot
 • Szarvas agancs
 • Plüss (plüss figura)
 • Rongy

Ha a kölyökkutya nem csak rágcsál/tép, hanem hajlamos meg is enni, lenyelni a darabokat, akkor a fogselyem, a plüss és a rongy kieshet a repertoárból.

Fontos, hogy mindenféle játékból a kutya méretéhez illőt válasszunk. Ha túl nagy, akkor valószínűleg nem fogja érdekelni, nem fog tudni játszani vele, ha túl kicsi, az pedig veszélyes lehet számára (pl. lenyelheti).

Harapdál

Az, hogy egy kölyökkutya harapdál, egy teljesen természetes viselkedés. A kölykök úgy ismerkednek meg a tárgyakkal, eszközökkel, hogy a szájukba veszik, beleharapnak, “megkóstolják”. Ahogy mi emberek a kezünkkel tapogatózunk, úgy a kutyák a szájukkal, fogukkal fedezik fel a világot.
Játszani is úgy játszanak, hogy harapdálják egymást, tehát teljesen normális, hogy velünk is így próbál meg játszani vagy így próbál kommunikálni valamit.

Kölyökkori igények

A fejlettségéhez, fejlődési üteméhez igazodva, többször, rövideket érdemes foglalkozni a kölyökkutyával. A tanítást, szoktatási feladatokat célszerű az étkezéshez kötni. 8-9 hetes kortól 3 hónapos koráig napi négyszer javasolt etetni a kölyökkutyákat, ebből minimum egyszer – de nyugodtan akár kétszer-háromszor – foglalkozást is célszerű társítani az etetéshez. Ehhez jön még a játékidő és esetleg további szocializációhoz kapcsolódó hosszabb-rövidebb feladatok.

Ha unatkozik a kölyökkutya, akkor keres magának valamilyen elfoglaltságot, ami szinte biztos, hogy számunka nem lesz ideális (bútor rágás, szőnyeg tépés, függöny húzás stb.).

Tehát egy átlagos aktivitású kölyökkutya számára optimálisnak mondható napi rutin valahogy így néz ki 2-3 hónapos korban:

 • 6-7 óra körül játék és tanulás + reggelizés
 • pihenés
 • 11-12 óra körül pici játék + evés
 • pihenés
 • 16 óra körül pici játék, szoktatási feladat + evés
 • pihenés
 • 18-19 óra körül 30-50 perc tanulás + játék
 • 20-21 óra körül vacsora
 • pihenés

Aktívabb kölyökkutya esetén:

 • 6 órakor játék + játékos foglalkozással, tanítással összekötött reggelizés (kb. 45-60 perc)
 • alvás-pihenés
 • 9 óra körül 10-20 perc játék
 • alvás-pihenés
 • 10-11 óra körül evés
 • alvás-pihenés
 • 13-14 óra körül 10-20 perc játék
 • alvás-pihenés
 • 16 óra körül valamilyen foglalkozás, pl. boxhoz vagy háztartási eszközökhöz szoktatás (kb. 10-20 perc) + evés
 • alvás-pihenés
 • 19 körül egy nagyobb 60-90 perc játék
 • 20-21 óra körül vacsora
 • alvás-pihenés

Természetesen ezek csak példák, ettől eltérő napi rutin is lehet teljesen jó. Késő ősz és kora tavasz között inkább reggelre és délutánra érdemes a nagyobb foglalkozásokat időzíteni, míg melegebb időszakban – mint a példában is – reggelre és estére. Mindig célszerű figyelni a kölyköt, hogy mikor – mire – hogyan van igénye és összehangolni a saját kötöttségeinkkel, időbeosztásunkkal.

Ha a szobatisztasági kérdésre nagy hangsúlyt fektetünk, vagyis szeretnénk minél hamarabb „letudni”, akkor a napirendhez számoljuk hozzá, hogy MINDEN ébredésnél, játék után, evés után üríteni fog a kölyök, tehát nagyjából 2 óránként ki kell szaladni vele a kertbe, hogy jó helyen végezhesse el a dolgát.

szobatisztaságra nevelés - pisilés
udvaron – műfűre pisilés

Igen, ez nagy kötöttség, és elhivatottságot kíván. Ha fontos számunkra, hogy kielégítsük a kölyökkutyánk igényeit, akkor 1, de inkább 1,5-2 hónap kihívás vár ránk. Idő- és energiaráfordítás tekintetében is. Már pusztán a napi négyszeri etetést sem mindig könnyű megoldani, a foglalkozásokról és szocializációs/hozzászoktatási feladatokról nem is beszélve.

Minden foglalkozás, amit kihagyunk, növeli az esélyét annak, hogy a kölyök, a természetéből és ösztöneiből fakadó energiáját rombolásban, rágásban, ugatásban, ugrálásban vezeti le, illetve amikor foglalkozunk vele, akkor is sokkal durvább, pörgősebb, dekoncentráltabb lehet. Egy nagyobb mozgásigényű kölyök – és itt még nem a border collie-ra gondolok, hanem pl. egy labradorra vagy golden retrieverre – napi 2-3 óra aktív jelenlétet kíván.

Egy kimondottan nyugodt, kis mozgásigényű, jó idegrendszerű kutya esetén persze jóval egyszerűbb dolgunk lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk fajtát, illetve tenyésztőt.

3-3,5 hónapos kortól – oltottságtól függően – a foglalkozások fele vagy nagyobb része ideális esetben már az utcán/parkban/mezőn/erdőben történik. Ha elegendő időt töltünk kint, ahol a kölyökkutyánk találkozik/játszik más kutyákkal, tud nagyot sétálni, szimatolni, felfedezni, akkor az otthon töltött idő sokkal nyugisabb és könnyebb lesz. Megfordítva: ha a kölyökkutyánk nagyon aktív otthon – rombol, rág tombol, köröket fut – akkor több kint létre, mozgásra, játékra vagyis több foglalkozásra van szüksége.

Kölyökkor – Egyetlen, ami állandó, az a változás

3,5 – 4 hónapos kor körül a tudatos foglalkozásnak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy túl vagyunk a nehezén. A napi etetések száma 3-ra csökken és már nem a pisiről-kakiról szól az egész nap, mert már 3-4 órát is kibírhat ürítés nélkül. Mivel ebben az időszakban – az oltások meglétének köszönhetően – bátran mehetünk különböző helyszínekre nagyokat sétálni és bőszen engedhetjük a kölyköt játszani más kutyákkal, ezért le tudja vezeti az energiáit.

Ebből adódóan a lakás/kert a pihenés vagy a nyugis játék színtere lesz. Egyúttal minimalizálódik vagy teljesen meg is szűnik a harapdálás, és a rágcsálás is többnyire a kijelölt játékokra korlátozódik. Mivel az első héttől kezdve fokozatosan szoktattuk az egyedülléthez, ezért már hosszabban (4-5 órára) is otthon tudjuk hagyni a kölyköt.

Szóval a kezdetektől tartó tudatos nevelésnek és foglalkozásnak köszönhetően minden szempontból könnyebb a helyzetünk.

Kiskamaszkor

Nagyjából 4,5-5 hónapos kor körül (kistestű kutyusoknál ez lehet hamarabb is) szinte törvényszerű, hogy bekövetkezik egy kis „visszaesés” – legalábbis, ami a tanítást illeti. Az eddig első szóra visszajövő kiskutyánk elkezd hosszasabban gondolkodni azon, hogy reagáljon-e a hívásunkra, egyre távolabbra merészkedik tőlünk és kevésbé képes arra, hogy ránk figyeljen. A környezet, emberek, más kutyák, más állatok sokkal érdekesebbek lesznek számára, mint eddig.

Olykor nehéz ezt megélni, viszont talán mégis könnyebb, ha tudatosítjuk, hogy ez a kölyökkutya fejlődési folyamatának normális velejárója. Ebben a korban – többek közt – egy csomó hormonális és agyi változáson megy keresztül a kiskutyánk.

Ha türelmesek, megértőek, egyúttal következetesek vagyunk és segítjük őt abban, hogy jobban tudjon figyelni ránk, könnyebben képes legyen megcsinálni, amit kérünk tőle, akkor ezt az időszakot is viszonylag könnyen átvészelhetjük.

Kamaszkor

Kistestű kutyák hamarabb – 6-7 hónapos kor körül -, míg nagyobb testű kutyák 7-8 hónapos kor körül lépnek a kamaszkorba. Megnő az önbizalmuk, „alkalmi süketek” lesznek és elkezdik komolyan feszegetni a határokat, ami bizony idegtépő és türelmet próbáló tud lenni.

Azonban, ha tudatosítjuk, hogy az engedetlenség nem ellenünk irányul, csak egy újabb fejlődési folyamaton megy keresztül szeretett kölyökkutyánk és kitartunk eddigi szemléletünk mellett, – avagy továbbra is segítő szándékkal és következetességgel viszonyulunk hozzá -, az kifizetődik és meghatározhatja a következő 10-15 évre a jó kapcsolatunkat.