Egy 2-3 hónapos kölyöknek még nagyon sűrűn kell pisilnie, evés, játék után pedig többnyire kakilnia is. Ezért leghamarabb úgy tudjuk megtanítani neki a szobatisztaságot, ha 2-3 hétig következetesen 2 óránként lehetőséget biztosítunk neki arra, hogy olyan helyen végezhesse el a dolgát, aminek mi is örülünk. Tehát 2 óránként – illetve evés, alvás és játék után rögtön – érdemes őt kivinni a kertbe/levinni az utcára (tiszta, füves környezetbe) és amikor jó helyen végzi el a dolgát, akkor nagyon örülni neki és dicsérni. Minél többször tudunk így tenni, annál hamarabb érti meg a kölyök, hogy mit is szeretnénk tőle. Ha esetleg még fincsi jutalomfalatot is kap, amikor jó helyen végzi el a dolgát, akkor tuti, hogy igyekszik majd a kedvünkben járni.

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelés 3-4 hónapos korban

Idővel egyre jobban kitolódik az idő, s már nem kell rögtön dolgát végeznie alvás, evés-ivás és játék után. Egyre kevesebbszer lesz vizelési ingere és ezzel együtt egyre többet pisil egyszerre. Ebben az időszakban akár már 3-4 órát is kibír ürítés nélkül.

Ha tehetjük, akkor napközben 3-4 óránként vigyük ki/le a kölyökkutyát akkor is, ha nem látjuk jelét annak, hogy pisilnie kell. Amikor egész nap tudunk rá figyelni (pl. hétvégén, vagy ha otthonról dolgozunk/visszük magunkkal a munkahelyre) akkor 14-16 hetes korra szinte el is érhetjük a szobatisztaságot

Legyünk nagyon türelmesek és semmiképpen se mérgelődjünk, ha minden igyekezetünk ellenére is becsurrant vagy csomagocskát hagy nekünk a lakásban. Nagyjából 6 hónapos kora körül lesz elég fejlett ahhoz, hogy már ne legyenek balesetek, s ekkor már kibír 6-8 órát is ürítés nélkül.
Addig pedig, ha meg tudjuk oldani, akkor vigyük ki/le őt a korának megfelelő sűrűséggel, vagy erre az átmeneti időszakra használhatunk kutyapelenkát is. (Ha a kutyapelenka mellett döntünk, akkor ott is azt az elvet célszerű követni: ha a pelenkára végzi a dolgát, akkor örülünk, dicsérjük.)

Szobatisztaságra nevelés – ami nem visz előre

Van az a “nyomd bele az orrát” vagy “szidd le jól” dolog. Az a helyzet, hogy ebből a kölyök az égvilágon semmit nem tud tanulni, ezért érdemes elengedni a fülünk mellett az ilyesfajta “jótanácsokat”. Egy érzékenyebb kutyánál nem hogy nem segít, hanem még károkat is okozhat, amit később csak nehezen hozhatunk helyre. Tényleg megéri, ha türelmesek tudunk lenni, mert csak néhány hónapot kell a szobatisztasági kérdéssel foglalkozni.

Szobatisztaság: ráadás

Ráadásként még meg is taníthatjuk a kölyökkutyának a “pisil”, “kakil” vezényszavakat. Ez nem azt jelenti, hogy vezényszóra fogja majd a dolgát végezni (vagy mégis?), hanem inkább azt, hogy jelezni tudjuk felé, hogy arra várunk, hogy pisiljen végre.

Pl. egy piszkosul hideg éjszaka, amikor felkelt a kiskutyánk, hogy neki nagyon kell ám pisilnie, mi kirohanunk vele és a kölyök elkezd mindennel foglalkozni csak a pisiléssel nem, akkor jól jöhet, hogy jelezni tudjuk felé, hogy nem felfedezőútra indultunk a hideg éjszakában. (Én speciál nagyon élveztem a mai napig is a felnőtt kutyáimmal, hogy amikor belefeledkezik a játékba, szimatolásba, s mikor már tudom, hogy indulunk hazafelé, akkor csak szólok neki, hogy “kakil”, mire ő pár percen belül el is végzi a dolgát és mehetünk is haza. 🙂 )

kölyök kutya szobatisztaságra nevelése

Szobatisztaságra nevelés: Éjszaka…

Egy 2-4 hónapos kölyök még nem bírja ki az egész éjszakát ürítés nélkül! Próbáljuk meg minél rövidebbre szorítani azt az időt, amit ki kell bírnia a kutyusunknak, s ha ezt sikerül eleinte 4-5, később 5-6 órára csökkenteni, akkor van arra esélyünk, hogy egyáltalán ne pisiljen be éjszaka. Illetve, ha van kutyaajtó, amin keresztül ki tud menni a kölyök a kertbe, akkor szintén minimálisra csökkenthető a takarítással eltöltött idő.

Összegezve: dühöngéssel, bosszankodással legfeljebb a saját feszültségünket vezethetjük le, de a kölyök nem fog érteni/tanulni belőle semmit és még ronthatjuk is vele a kapcsolatunkat. Megéri türelmesnek és megértőnek lenni, még ha sokszor nehéz is.