Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Egy 2-3 hónapos kölyöknek még nagyon sűrűn kell pisilnie, evés, játék után pedig többnyire kakilnia is. Ezért leghamarabb úgy tudjuk megtanítani neki a szobatisztaságot, ha 1-2 óránként lehetőséget adunk neki arra, hogy olyan helyen végezhesse el a dolgát, aminek mi is örülünk. Magyarán 1-2 óránként ki kell vinnünk a kertbe/le kell vinnünk az utcára (természetesen tiszta, füves környezetbe). Evés, alvás és játék után rögtön vinni kell, és amikor jó helyen végzi a dolgát, akkor nagyon örüljünk neki és dicsérjük is meg.

Legyünk nagyon türelmesek és semmiképpen se mérgelődjünk, ha becsurrant vagy csomagocskát hagy nekünk a lakásban. Nagyjából 6 hónapos kora körül várható el, hogy kibírjon 6-8 órát, addig pedig el kell fogadni, hogy vagy 3-4 óránként megfelelő helyre visszük, vagy takarítunk.

Van az a “nyomd bele az orrát” vagy “szidd le jól” dolog. Na ez az, amivel az égvilágon semmit nem lehet elérni. Vagyis de, méghozzá azt, hogy rontjuk a kapcsolatunkat, összezavarjuk a kutyát és ha érzékeny típus, akkor egy jó adag szorongást is “beleteszünk”, amit később csak nagyon kemény munkával hozhatunk csak helyre. Úgyhogy türelem, kitartás, csak néhány hónapot kell átvészelnünk, s ha figyelmesek és következetesek vagyunk, akkor 5-6 hónapos korára már elfelejthetjük a szobatisztasági kérdést. 🙂

Szobatisztaság: ráadás

Ráadásként még meg is taníthatjuk neki a “pisil”, “kakil” vezényszavakat, ami nem azt jelenti, hogy vezényszóra fogja majd a dolgát végezni (vagy mégis?), hanem inkább azt, hogy jelezni tudjuk felé, hogy arra várunk, hogy pisiljen végre. Pl. egy piszkosul hideg éjszaka, amikor felkelt a kiskutyánk, hogy neki nagyon kell ám pisilnie, mi kirohanunk vele és a kölyök elkezd mindennel foglalkozni csak a pisiléssel nem, akkor jól jöhet, hogy jelezni tudjuk felé, hogy nem felfedezőútra indultunk a hideg éjszakában. (Én speciál nagyon élveztem a mai napig is a 2 felnőtt kutyámmal, hogy amikor belefeledkezik a játékba, szimatolásba, s mikor már tudom, hogy indulunk hazafelé, akkor csak szólok neki, hogy “kakil”, mire ő pár percen belül el is végzi a dolgát és mehetünk is haza. 🙂 )

kölyök kutya szobatisztaságra nevelése

Szobatisztaságra nevelés: Éjszaka…

Egy 2-3 hónapos kölyöktől ne várjuk el, hogy az egész éjszakát kibírja ürítés nélkül! Próbáljuk meg minél rövidebbre hagyni azt az időt, amit ki kell bírnia a kutyusunknak, s ha ezt sikerül 5-6 órára szorítani, akkor még arra is van esélyünk, hogy egyáltalán ne pisiljen be éjszaka.

Tényleg legyünk nagyon türelmesek és megértőek, még ha sokszor nehéz is! Dühöngéssel, bosszankodással kicsit sem segítjük elő azt, hogy szobatisztává váljon a kutyánk, sőt!

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelés: 12-16 hetes korban

Idővel egyre jobban kitolódik az idő, s már nem kell rögtön dolgát végeznie alvás, evés-ivás és játék után. Egyre kevesebbszer lesz vizelési ingere és ezzel együtt egyre többet pisil egyszerre. Ebben az időszakban akár már 3-4 órát is kibír pisilés nélkül.

Ha tehetjük, akkor napközben 3-4 óránként vigyük ki a kölyökkutyát akkor is, ha nem látjuk jelét annak, hogy pisilnie kell. Amikor egész nap tudunk rá figyelni (pl. hétvégén, vagy ha otthonról dolgozunk/visszük magunkkal a munkahelyre) akkor 4 hónapos korra szinte el is érhetjük a szobatisztaságot. Persze ne lepődjünk meg rajta, ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére is időnként még meglep 1-1 tócsával vagy csomaggal, mert akárhogy is nézzük, még mindig nagyon kölyökkutya.