Kontrollra, szabályokra is szükség van a kutya életében, de a “NEM SZABAD” dolgokat ugyanúgy fokozatosan kell megértetnünk vele, megtanítanunk neki, mint bármi más feladatot. Leginkább célravezető, ha ezt is pozitív megerősítéssel tanítjuk és az igazán kiélezett, fontos szituációkra hagyjuk a használatát, hogy később se váljon elcsépelté.

A szabályok nem feltétlenül jelentenek korlátozást vagy a szabadság megvonását, sőt! Vegyük alapul pl. az autózást és a KRESZ-t. Beülhetünk az autóba és elutazhatunk vele szinte bárhova. Szabadságot ad. Élvezhetjük magát a kocsikázást is. Ahhoz, hogy biztonságos legyen az autózás mindenkire nézve (beleértve magunkat is), a KRESZ szabályai szerint kell vezetnünk. Ha figyelmen kívül hagyjuk, akkor az káoszhoz és balesetveszélyhez vezet, míg ha megtanuljuk és alkalmazzuk, akkor megtapasztalhatjuk a szabadság érzést, amit az autó adni tud.

szaglászés, kontroll

Hogy jön ez az egész a kontroll, szabályok tanításához?

Ha erőszak- és büntetésmentesen neveljük a kölyköt, akkor bízni fog bennünk, együttműködő lesz velünk és ezáltal mi is bízhatunk benne. Tehát, ha megtanítjuk neki a (“KRESZ”) szabályokat, akkor nagy szabadságot adhatunk neki, mert tudjuk, hogy biztonságban lesz.

Mik ezek a szabályok?

  • ha hívjuk, akkor jöjjön oda hozzánk
  • hagyja ott, amit a földön talál (pl. élelmet, szemetet, ürüléket)
  • kérésünkre várakozzon nyugalomban
  • figyeljen ránk (kérésre is, valamint fél szemmel, fél füllel akkor is, amikor éppen szabadon lófrál)

Ahhoz, hogy a kutyánk betartsa a szabályokat és a kontroll jól működhessen, érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy mire vágyik, illetve mire van szüksége egy kölyökkutyának.

Kontroll feladat már felnőtt kutyákkal