Hasmenés, vérhas kölyökkutyánál – tünetei, kezelése

Senkinek nem ajánlom, hogy orvosi konzultáció nélkül kísérletezgessen! Az általam megosztott kezelési mód szakkönyvekből származik, azonban még így is egyeztettem állatorvossal, hiszen minden helyzet egyedi.

Otthoni tréninggel kezdtük a napot, s Csicsi a tréningre kapta meg a reggelijének egy részét. Talán pont jól jött ki, hogy nem evett rendes adagot, mert egyszer csak arra lettem figyelmes a tréning után néhány perccel, hogy Csicsi elmegy üríteni és hasmenése van. Éppen csak feltakarítottam, amikor már jött is a következő adag. Aztán egy újabb, majd újabb és még jó néhány a következő 1-2 órában. Egy idő után már teljesen vizes állagú volt, amiben nyálkát fedeztem fel és sajnos élénk színű vércseppeket is.

Az első „basszus, világvége ijedelem” után, elővettem 2 könyvet. Az egyik az új „bibliám” Richard H. Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége, a másik pedig Kiss Anna – Dr. Mező Tibor: Kutyaelsősegély c. könyve.

Hasmenés, vérhas tünetei

A kiváltó ok sokféle lehet: többek között férgek, baktériumok, vírusok, romlott vagy toxikus étel, ételallergiák, csontszilánkok vagy olyan emészthetetlen anyagok, mint a szőr, szövet vagy műanyag.
(…)
A szervezet elsődleges válasza a bélrendszeri zavarokra, hogy megnöveli a bélösszehúzódások gyakoriságát, hogy át tudja mosni a szervezetet. Mivel a belek gyorsabban mozgatják a tartalmukat, a vastagbél nem tud annyi vizet felszívni, mint általában. Ezért lesz a széklet abnormálisan híg.
Jelentkezhetnek további tünetek is, attól függően, hogy az emésztőrendszer melyik részét érinti az irritáció. Ha a gyomor közelében a vékonybél felső része begyullad és vérzik, akkor a széklet nagyon sötét vagy fekete lesz a megemésztett vértől.
(…)
Más a helyzet, ha a gyulladás lejjebb van a vastagbélben. A hasmenés általában nyilvánvaló erőlködés után, kilövellésszerűen távozó székletet jelent – amely élénk vöröses színnel kevert, ha a vastagbél bevérzett. A bélmozgások gyakoribbak szoktak lenni, ha a zavar a vékonybélben összpontosul. Gyakran nagy mennyiségű nyálkát lehet megfigyelni, amely átlátszó zselére hasonlít.”
Forrás: Richard H. Pitcairn – Kutyák és macskák természetes egészsége

Hasmenés, vérhas kezelése

Richard H. Pitcairn javaslata:

Legfontosabb, hogy nem szabad adni szilárd ételt az első 24-48 órában. A léböjt lehetővé teszi a bélrendszer számára a pihenést és a tisztulást. Fontos, hogy mindig álljon rendelkezésre friss, tiszta víz és érdemes bátorítani az ivást. Az intenzív hasmenés veszélye a víz-, só,- káliumvesztés miatti kiszáradás – ezeket egy kis nemes (inaktív) élesztővel ízesített zöldséglevessel (csak a folyékony részével) pótolhatjuk. Tehetünk bele egy kevés bio szójaszószt, ami erőteljesebb ízt, valamint könnyen felszívódó aminosavakat és sót biztosít. Naponta többször kínáljuk, szobahőmérsékleten.

koplalás, léböjt kutyának

Komolyabb helyzetben aktív szenet is lehet adni, ami fel tudja szívni a gyógyszereket, mérgeket és egyéb irritáló anyagokat. Különösen hasznos olyan hasmenés kezelésére, amelyet romlott étel vagy toxinok okoztak. Csak rövid ideig (24 óra) érdemes adni, különben megzavarhatja az emésztőenzimeket. (Az állat méretétől függően 1-3 tablettára van szükség.)

A mi történetünk

Mivel Csicsi még csak most lesz 4 hónapos, ezért a 24 órás léböjtös koplalást bőven elegendőnek éreztem, már ez is rettentő hosszú idő egy kölyökkutya számára (törpe/kistestű kölyökkutyák esetén nem is biztos, hogy szabad ennyi ideig koplaltatni). Pitcairn javaslatát követve zöldségleves levét adtam Csicsinek nagyjából 3 óránként pár csepp bio szójaszósszal és egy pici sörélesztő pehellyel. (Fontos, hogy inaktív élesztő legyen!)

10 óra körül kapta az első adag levest, ami még szinte azonnal át is ment rajta, de utána teljesen elvágták a hasmenést (kb. eddigre ürült ki teljesen a pocakja). Elég súlyosnak ítéltem meg a helyzetet, ezért délután még aktív szenes tablettát is bevetettem, méghozzá Bolus Adstringens-t. (Bélfertőtlenítő készítmény, amelynek hatóanyagai megkötik a bélben jelenlévő mérgező anyagokat és védő bevonatot képeznek a belek falán. Fertőzéses bélmegbetegedések, mérgezéses gyomor- és bélbántalmak kezelésére szolgál.)

Szimpatikusabb volt számomra a természetes, növényi eredetű Naturland aktív szén kapszula, viszont a Bolus-szal már voltak jó tapasztalataink és az volt is otthon, úgyhogy végül annál maradtam.

A Bolus-t teljesen porrá zúztam egy kanál segítségével és belekavartam a zöldséglébe. Csicsi elképesztően aranyos volt, először furcsállta az új ízt, de egy pici biztatás és dicséret hatására belefetyelte az egészet, így nem kellett „lenyomni a torkán” (jutalomfalatban elrejtés ugye most szóba sem jöhetett). Nagyon rendes kutya. 🙂

A beteg szervezet számára mindig legjobb a pihenés. Igen ám, de az élet úgy alakította, hogy éppen aznap volt nálunk egy 6 és egy 2,5 éves gyerkőc. Úgyhogy egyensúlyozva a pihenés és a gyerekekhez szoktatás/gyerekekkel játék között teltek-múltak az órák. A levesnek köszönhetően nem kellett aggódnom a kiszáradás miatt, ráadásul kibírhatóbb volt Csicsi számára a koplalás. Nem mellesleg az én lelkemnek is jobb érzés volt így, mintha egész nap nem adtam volna neki vízen kívül semmit.

Eredmény: teljesen megszakadt a hasmenés, megmaradt a jókedv, volt pihenés és játék is (ráadásul teljesen összeszokott a gyerekekkel, ami különösen szívet melengető érzés volt számomra).

Másnap először zöldséglevessel és egy adag répa+krumpli+édesburgonya kombóval próbálkoztam, aminek hányás lett a vége. Nem adtam sokat, mégis a koplaló gyomor számára megterhelőnek bizonyult. Legalábbis nagyon bizakodtam, hogy csak erről van szó. A kedve továbbra is nagyon jó volt, étvágya is volt, úgyhogy adtam magunknak még néhány órát, mielőtt állatorvoshoz indulnánk.

1 órával a hányás után újrapróbálkoztam, most már leves nélkül, kisebb adag sárgarépával és édesburgonyával. Még annyit változtattam, hogy nem kis falatokban adtam Csicsinek a zöldségeket, hanem villával összenyomkodtam, vagyis pürésítettem (így kímélőbb a gyomornak). Szerencsére a nap további részében már nem volt hányás és a hasmenés se tért vissza. Következő adagokat kiegészítettem egy nagyon pici (szét)főzött rizzsel, hogy jusson valamicske kalória is a szervezetébe. Levest továbbra is adtam, viszont nem a szilárd élelemmel együtt, hanem előtte vagy utána 45-60 perc különbséggel.

Aznap nem volt széklet, viszont másnap reggel örömmel konstatáltam, hogy teljesen tökéletes kis hurkát produkált Csicsi, úgyhogy fellélegeztem. Ennek örömére reggelire már nagyobb adagot adtam, ami kiegészült a levesben főtt karalábéval és sárga krumplival. Teljesen rendben volt minden.

kutya dieta - zöldségpüré

Bár csábító lett volna, hogy a levékonyodott kiskutyámnak hirtelen nagyobb mennyiségű ételt adjak – hogy visszaszedje az elvesztett kilókat, no meg azért, mert nagyon éhes volt a kis drága – azonban az óvatosság és a fokozatosság mellett tettem le a voksom.

Öröm az ürömben 🙂