Gyakorlati alkalmak – #Sajátélmény: FROG Alapozó Tanfolyam

1. gyakorlati alkalom

Érdekes és izgalmas alkalmat tudhatunk magunk mögött, no meg nagyon jó élményeket. Már eleve egy kellemes reggeli sétával indítottunk a Tárnoki Kraft SE Kutyaiskola körül, majd pontban 8:00-kor kaptunk egy kis eligazítást. Eligazítás…ez olyan katonásan hangzik, ami túlzó, másrészt viszont mégiscsak helytálló, ugyanis komoly szabályok vannak a kutyaiskola területén, amire kiemelten felhívták a figyelmünket.

Illés Anita és Gergely Anna tartották párhuzamosan 1-1 csoportnak a tanfolyamot. Mivel Annának is Tollere van és tulajdonképpen miatta jelentkeztem a tanfolyamra, ezért az ő csoportjába kerültünk. Anna már nagyon kíváncsi volt Csicsire, kitörő lelkesedéssel fogadta, amikor mi kerültünk sorra. Na, de ugorjunk még egy kicsit vissza az elejére.

5-en voltunk egy csoportban, abból 1 kutya-gazdi páros volt számomra ismerős (együtt jelentkeztünk a tanfolyamra), a többiek teljesen idegenek voltak. Azonban szerintem tök jó kis csapat jött össze, ráadásul mivel különböző fajtájú, méretű, temperamentumú kutyák keveredtek, más-más motivációval és fejlődési ponttal, ezért elég széles körű rálátást kaptunk a 2 óra alatt. Ez cél is volt a tanfolyam kialakítása során, hogy meg tudjuk figyelni egymást és ezáltal többet tanuljunk, mintha csak a saját magunkra figyelnénk.

Anna nagyon profi volt, tökéletesen értette, érezte a kutyákkal való játékot, jól látta meg az erősségeket, gyengeségeket és fejlődési pontokat. Ha valami olyat látott, ami nem előrevivő, akkor azt elmondta, hogy miért nem, s azt is elmagyarázta, hogy miért tanácsolja azt, amit tanácsol.

Másodikként kerültünk sorra, az első körös feladatunk pedig az volt, hogy játsszunk huzisat. Több kulcskérdése van annak, hogy ez jól sikerüljön, pl.

  • tudni kell igazán felkelteni a kutya érdeklődését, hogy akarjon játszani (ez már jól ment eddig is)
  • tudni kell, hogy hogyan mozogjon az eszköz ahhoz, hogy beinduljon a játék (ezzel sem volt gondom)
  • rá kell érezni arra, hogy amikor már fogja a kutya a játékot, mikor engedem, mikor húzom, mennyire engedem, mennyire húzom (na ebben nem voltam túl magabiztos eddig)
  • illetve hogyan és milyen testtartással kell mozogni, hogy a kutya bele tudja engedni magát a játékba, ne érezze „fenyegetve” magát (ehhez is kaptam plusz tippet)

Néztük volna még a játékváltást, de addigra Csicsi elfáradt. Hosszasan játszottunk és igen aktívan, úgyhogy VÁÓ volt számomra, hogy milyen sokáig bírta erővel és érdeklődéssel is (5 hónaposan).

Második körben a fókusz tréninget néztük meg. Először Dr. Sátori Ágitól hallottam erről a tréningről, ő mutatott néhány videót, hogy milyen hasznos a fókusz pl. egy állatorvosi látogatás során. Egy picit előre dolgoztam és elkezdtem már az alkalom előtt tanítani Csicsinek, úgyhogy mikor ránk került a sor, finomítottuk, illetve belőttük, hogyan ne váljon unalmassá a gyakorlás.

Kaptunk házi feladatot is, amit ha sikerül 1 hét alatt beépíteni, akkor ugorhatunk egy szinttel feljebb. 🙂

2. alkalom

Ismét egy kellemes sétával indítottuk a reggelt a kutyaiskola körül, majd izgatottan vártuk mit tanulunk a 2. gyakorlati alkalmon.

Az első feladat ismét huzis játék volt. Most egy másik eszközt, méghozzá egy kör alakú huzis játékot próbáltunk ki, amivel ismét jót játszottunk, mégis azt éreztem, hogy a kör alakú (egyelőre) kevésbé fekszik nekünk.

Megpróbáltuk a játékváltást egy kölcsön kapott szuper, valódi szőrös játék és a saját egyszerűbb anyagú huzis játék között, de kb. rápillantott Csicsi a saját játékra, majd felnevethetett magában, hogy mégis miért engedné el a sokkal jobb fogású, számára új játékot, a vacakabb, már jól ismert sajátért. 😀

Úgyhogy házi feladatként kaptuk, hogy kezdjük el gyakorolni a játékváltást egy kedvenc és egy kevésbé kedvenc játék között.

A fókusz tréning előtt Csicsi odament mindenkihez és simogattatta magát, amitől aztán kissé szétesett a figyelme. Így a fókusz tréning kapcsán házi feladatot kaptunk, plusz néztünk egy szuper kontroll feladatot, amit rengeteg helyzetben lehet majd használni.

Lényege, hogy van egy tál kaja, de kontrollálnia kell magát (vagyis önkontrollt tanítunk itt is, ahogy az LPM&P szerint is). Amint sikerül az önkontroll, máris szépen kapja a falatokat. Nagyon tiszta és egyszerű, ahogyan a tanítás zajlik, úgyhogy mindegyik kutya nagyon hamar megérti, hogy mit szeretnénk tőle.

Gyorsan eltelt az idő és nagyon élvezetes volt a 2. alkalom is. Ismét mind az 5 kutya más-más szituációt teremtett, így egész sokféle lehetőséget és megoldást megtekinthettünk.

3. alkalom

A 3. alkalommal tovább építkeztünk. Megnéztük, hogy az éppen kiskamasz és folyamatosan változó Csicsi hogyan tud mélyülni a fókuszálásban, illetve házi feladatként kaptuk, hogy már mehetünk nagyobb ingerek közé gyakorolni.

Második körben a játékváltás mellett megnéztük, hogy hogyan tudok kontrollt tenni a játékba úgy, hogy közben egy szót se szólok (tehát a testtartásommal, mozdulataimmal irányítom a történéseket). Ezután elkezdtem osonni, amire azt hittem Csicsi be fog mozdulni, de meglepetésemre csodálatosan megvárta, amíg – szóval és testjellel – játékba hívom.

Néztünk olyat is, hogy Anna megfogta Csicsit, én elkezdtem rohanni, majd amikor Anna megfelelőnek ítélte meg a helyzetet, akkor engedte Csicsit, hogy utánam fusson. Kitörő lelkesedéssel sprintelt hozzám, amit – az aznapi kedvenc – nyúlszőrös játékkal jutalmaztam. 🙂

4. alkalom

A záró alkalommal ismét sokféle lehetőséget vihettünk magunkkal egymás gyakorlatai által. A mi fókusz tréning gyakorlatunknál megnéztünk egy másik lehetőséget, amivel mélyíteni lehet a fókuszt, plusz zavaró elemek is megjelentek a fókusz közben.

Nagyon megtetszett ez a feladat, teljesen újdonság volt számomra és hasznosnak érzem, úgyhogy biztos, hogy tovább folytatjuk a gyakorlásokat.

Második körben megnéztünk egy osonást, ami nagyon jól sikerült, úgyhogy nagy örömjáték lett belőle. Azonban csináltunk megint egy „elszaladósat”, viszont attól, hogy Anna megfogta Csicsit én pedig elszaladtam, Csicsi teljesen feszült lett. Hogy a hormonok játéka volt-e (éppen az elmúlt 1-2 hétben változott sokat a viselkedése) vagy történt valami, amit nem vettünk észre… ki tudja?! Mindenesetre nagyon jó és szimpatikus volt számomra, hogy nem hagyjuk annyiban, hanem addig-addig „szórakoztunk”, amíg Csicsi teljesen ki nem oldódott. 🙂

Összegzés

Örülök, hogy jelentkeztem a tanfolyamra, s bár épp a szociális jutalmazásra nem került olyan nagy hangsúly – amire a leginkább kíváncsi voltam – mégis annyi újdonságot tanultunk, hogy teljesen megérte rászánni az időt és az energiát.

Sok potenciál van a huzis játékban is és a fókusz tréningben is, amikben az tetszik a legjobban, hogy hétköznapi szituációkra is megoldást ad(hat)nak. A 4 gyakorlati alkalom arra volt elég, hogy elinduljunk, illetve meglássuk a fejlődési lehetőségeket, de mindenképpen szükség van rá, hogy – akár saját hatáskörben, akár további FROG segítséggel – gyakoroljunk és építkezzünk tovább.

Biztos, hogy nem ér itt véget a FROG-os kapcsolat, a későbbiekben biztos, hogy belekóstolunk az Obedince edzésekbe is. 🙂