CsicsiKaland

Előadás – FROG Alapozó Tanfolyam

Hogyan is kerültünk egy Obedience csapat tanfolyamára?

Már anno is felmerült bennem, hogy milyen jó lenne Zamival jeleskedni az IPO sportban, de valahogy sehogy nem találtuk meg magunkat benne. (Én egyáltalán nem találtam a helyem és emiatt Zami sem érezte jól magát.)
Már 2019-ben, a Mester Tréner képzésen is szóba került, hogy az Obedience vagy a Rally Obedience feküdne nekünk és kiélhetnénk benne a pontosságra, szabályosságra vonatkozó igényeinket, azonban, akkor még úgy voltam vele, hogy ráérünk arra még…

Aztán, amikor a Vadkacsavadász Retrievereket és kenneleket nézegettem, akkor rendre elém kerültek Obedience edzésekről, versenyekről, vizsgákról videók. Csodálattal néztem a rajta szereplő kutyákat – ahogy anno az IPO-sokat is – és jól érezte Juli a Mester Tréner képzésen, tényleg van egy belső vágyam arra, hogy kiéljem magam ebben a sportban és a Toller is remek partner ehhez.

Így, amikor elhatároztam, hogy Tollerem lesz, akkor már biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb belekóstolunk az Obedbe, de azt gondoltam, hogy inkább utóbb, hiszen szerettem volna az együttműködési és kontroll feladatokat kimaxolni. Elsődleges számomra, hogy a mindennapokban tudjunk harmóniában élni, ezután jöhet minden más.

Út a Frog Alapozóra

Aztán jött a „véletlenek összjátéka”. Egyik kedves kutyás ismerősömmel beszélgettünk és éppen azt ecsetelte, hogy mennyire érdekli a FROG alapozó, ami az Obedience belépőszintű tanfolyama (a FROG csapatnál). Mondtam neki, hogy néhány év múlva engem is érdekelni fog, de inkább majd csak Csicsi felnőtt korában. Erre másnap találkoztam Annával (Ő segített nekem elindulni, amikor ismerkedtem a Tollerrel, mint fajtával. Neki egy majdnem 3 éves szukája van és sok-sok információja a fajtáról, ráadásul a FROG Obedience csapat tagja és oktatója.)

Ekkor az Annával folytatott beszélgetés során kiderült számomra, hogy ez az alapozó tanfolyam nem csak olyanoknak szól, akik Obedience edzésekre akarnak járni, hanem tulajdonképpen mindenkinek, aki szeretne jól és változatosan jutalmazni (és nem csak élelemmel). A hab a tortán pedig az volt, hogy éppen azon a héten vettem észre, hogy egyre kevésbé értékeli Csicsi a szociális jutalmazást, vagyis a simogatást, a FROG tanfolyam pedig erre is megoldást ígért.

Úgy éreztem túl sok az egybeesés és nincs más hátra, mint regisztrálni.

FROG alapozó tanfolyam 1. alkalom

Az első alkalom egy 3,5 órás (gyakorlatilag inkább 4 órásra sikeredett, de nem bántuk), kutya nélküli előadás volt, amit Illés Anita tartott. Remek, energikus, élvezetes előadás volt. Tulajdonképpen nem sok újdonságot hallottam, mégis hasznosnak éreztem, mert más megvilágításból közelített meg helyzeteket, megoldásokat.

Annak kimondottan örültem, hogy több szálon is egyezést találtam a FROG szemlélet és az LPM&P szemlélet között (ami persze nem azt jelenti, hogy ugyanaz lenne a kettő).

Izgatottan vártam hát a 4 gyakorlati alkalmat.