CsicsiKaland

1. alkalom – Jelenlét Tudatosság Kurzus a kutyáddal – Láthatatlan Póráz Módszer

Először 2019 tavaszán Zamival és Dobossal tapasztaltam meg, milyen élmény részt venni a Jelenlét Tudatosság kurzuson. (A Mester Tréner képzés keretén belül került erre sor, ami egy kutyatrénereknek szóló emelt szintű képzés. Kissé meghasadt állapotban éltük át a kurzust, ugyanis egyrészt gazdiként vittük végig a folyamatot, másrészt, mint trénerek sajátítottuk el mindazt, ami ahhoz kell, hogy minőségben tudjuk kísérni a gazdikat, ha ilyen kurzust szervezünk. Felejthetetlen élmény volt, mélységekkel és szárnyalásokkal.)

Majd 1 évvel később 2020-ban Mentor Trénerként vettem részt a Mester Tréner képzésen, ahol kutya nélkül voltam jelen, így tréneri szerepkörömben profitálhattam sokat. (Szívmelengető érzés volt hallani a képzés résztvevőitől, hogy milyen hasznos volt számukra a részvételem, segítségem.)

Most pedig harmadszor vágtam bele ebbe az utazásba, ugyanis igényét éreztem annak, hogy Csicsivel csoportban, illetve haladó ingerek között is gyakoroljuk az együttműködési és kontroll feladatokat. Amikor ketten sétálunk, akkor elképesztő összhang van közöttünk és szuperül kapcsolódunk egymáshoz. Eddig ugyanez megvolt társaságban is, azonban mióta kiskamasz korba lépett, a többi kutya és a környezeti ingerek könnyebben elviszik a figyelmét.

Ez egyébként teljesen helyénvaló, sőt törvényszerű ebben a korban és még véletlenül sem akarom letörni az éppen világot felfedező szarvacskákat, sokkal inkább meg szeretnék mutatni neki egy olyan életet, amiben bátran felfedezhet, bandázhat, megélheti a szabadságot, egyúttal velem is kapcsolódik, jön, ha hívom.

Jelenlét Tudatosság Kurzus a Kutyáddal – Láthatatlan Póráz Módszer (LPM&P)

A kurzus első alkalma egy elméleti, kutya nélküli alkalom volt, ahol egy munkafüzet kérdésein keresztül világítottuk meg a kutyával kapcsolatos helyzetünket, nehézségeinket, elakadásainkat. A cél az volt, hogy pontosabban rálássunk a kiváltó okokra és ezáltal közelebb kerüljünk a helyzet feloldásához. Mondhatnám úgy is, hogy megnéztük a viselkedésproblémát, de ez a szó olyan elcsépelt lett mára és csak magára a viselkedésre fókuszál, miközben a lényeg mindig a kiváltó okon van.

A munkafüzet kitöltése során rádöbbentem, hogy Csicsi pont olyan, mint amilyennek az idő alatt elképzeltem, amíg vártam rá. Külsőre tökéletesen olyan, illetve azok a tulajdonságok, amikre vágytam (amiket megfogalmaztam), mind megvannak benne.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden tökéletes, hanem azt, hogy túl kevés szempontot fogalmaztam meg. 😀

A kurzus fókusza

A „probléma”, amit a fókuszba állítottam a kurzus idejére, az a félelem. 9 hetes korában érte őt – vagyis inkább ért minket – egy trauma (1 héttel azután, hogy megérkezett hozzánk). Éppen este volt, kint szöszöltünk a kertben és vártuk, hogy elintézze a dolgát. Egyszer csak, minden előzmény nélkül, a szomszédból fellőttek egy tűzijáték sorozatot. Igen, ráadásul nem egyet lőttek, hanem egy egész sorozat dörrent tőlünk 10-15 méterre. Szegény Csicsi fejvesztve menekült volna ki a világból, ha nem állítja meg őt a kerítés. Gyorsan utánaszaladtam, felkaptam, bevittem a lakásba és próbáltuk feldolgozni a történteket.

Másnap reggel vonakodva ment ki a kertbe, aztán szépen fokozatosan kioldódott… azonban nem múlt el nyom nélkül ez az esemény, mert hangos, illetve ismeretlen hangokra érzékenyen/félelemmel/lefagyással reagál.

Sajnos a múltamban történtek miatt, az én életemnek is része a félelem (micsoda párhuzam 😉 ).
Egy ilyen tűzijátékos esemény pedig pont elég volt ahhoz, hogy bekapcsolja a „mi van, ha kint a szabadban megijed valamitől és világgá szalad” gombot. *

Jelenlét Tudatosság

Nem véletlenül kapta ezt a nevet a kurzus. Egyrészt mindvégig nagy hangsúlyt fektetünk arra az alkalmak során, hogy a jelenbe kerüljünk és tudatosakká váljunk magunka is és a kutyánkra is.

Az elméleti workshop alkalom után a fókuszomba az került, hogy elfogadjam Csicsit a félelmével együtt (elfogadom, vagyis nem akarom mindenáron megváltoztatni). Közben pedig – a szocializáció részeként – továbbra is szoktatom őt a különböző hanghatásokhoz és azt tanítom neki, illetve erősítem benne, hogy hozzám jöjjön, ha megijed, én ott leszek neki, mint biztos pont.

Szóval amellett, hogy szuper lesz csoportban dolgozni, a Jelenlét Tudatosság Kurzus a Kutyáddal kiváló lehetőség arra is, hogy foglalkozzak Csicsi félelmi kérdésével és egyúttal megvizsgáljam, vajon hogyan szól ez az egész rólam. 🙂


* Saját félelmeim

Szinte ok nélkül félek, hogy történik valami végzetes; hogy elromlik, ami jó; hogy valami maradandó baja/sérülése esik a kutyá(i)mnak.

Amit tudok tenni (és teszek is) az, hogy önismereti terápiában járok, illetve önismereti gyakorlatokon keresztül foglalkozom a félelem kérdésével. Mindenekelőtt azt tűztem ki magammal szemben célul, hogy el tudjam fogadni Csicsi félelme mellett a saját félelmemet is, avagy ne akarjak mindenáron szabadulni tőle.