Először is nézzük meg, hogy milyen etetési lehetőségek jöhetnek szóba, majd körbejárjuk a hány hónapos korban hányszor etessünk témakört.

Kölyökkutya etetési lehetőségek:

 • Nyers etetés: B.A.R.F., PREY modell. Ha ezt az etetési formát választod, akkor nézz nagyon utána és kérd dietetikus szakember segítségét, mert a nem tudatoson összeállított és felépített nyers etetéssel akár meg is ölheted a kutyádat! Azért ez ne tartson vissza a nyers etetés megismerésétől, mert, ha viszont tudatosan, kezdeti segítséggel állítod össze a kutyád nyers táplálékát, nagyon jó életet biztosíthatsz kedvencednek.
 • Főzött étel, házi koszt: ez is lehet jó választás, ha megfelelő minőségű és mennyiségű és arányú. Szintén érdemes először segítséggel összeállítani, megtervezni, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség.
 • Kutyatáp:
  A legegyszerűbb etetési forma. A zsákban vagy dobozban – a nyers és a főzött ételhez képest – sokáig eláll, csak ki kell mérni és már lehet is adni a kutyának.

kölyök kutya etetése

A kutyatápok különböző eljárással készülhetnek:

 • Extrudálás: a tápok nagyon nagy része ilyen eljárással készül. Tudni kell, hogy 200 fokon kezelik az összetevőket, ezért a táplálék hasznos tartalmának egy része a magas hőkezelés hatására elvész. Azért, hogy mégis tartalmazza az előírt minimumot, – vagyis hogy meglegyen a minimálisan előírt tápértéke, fehérje, vitamintartalom stb., – utólag dúsítják, pótolják.
 • Hidegen sajtolás: alacsonyabb hőfokon kezelik, mint az extrudálás során.
 • Fagyasztva szárítás: ez az eljárás jobban megőrzi az összetevők minőségét.
 • Párolás: 95 °C-on, „kuktában” történő kíméletes gyártási eljárással készül. Nem dagad meg a kutyus gyomrában úgy, mint a hagyományos tápok.
 • Félszáraz, félnedves táp
 • Nedves táp: pl. abált, főzött eledelek.

Az állateledel gyártás a világ 3. legnagyobb üzlete, úgyhogy készüljünk fel rá, hogy ha jobban elmélyülünk a témában, akkor sajnos szépítéssel, rosszabb esetben átveréssel, szemfényvesztéssel találkozhatunk. Ne márka vagy bizonyos hírnév alapján döntsünk, hanem nézzük meg, hogy mi van a tápos zsákon az összetevők listáján. Ha nem valamilyen hússal kezdődik a felsorolás, akkor már tegyük is le az adott tápot, kivéve, ha tudatosan szénhidráttal (kukorica, burgonya, rízs stb.) akarjuk etetni a kutyánkat.

Másik fontos kérdés, hogy – még ha hússal is kezdődik az összetevők listája – összesen hány százaléka szénhidrát a tápnak. A 40-50% iszonyú sok. Na, de nézzük, hogyan is tudod kiszámolni egy táp tényleges szénhidrát tartalmát:

100%-ból kivonjuk a nyersfehérje, nyerszsír, nyershamu, nyersrost és a nedvességtartalom %-os arányát, vagyis 100% – (nyersfehérje % + nyerszsír % + nyershamu % + nyersrost % + nedvességtartalom %). Ha a nedvességtartalom nincs feltüntetve, akkor 7-8%-kal számoljunk.

Részletes magyarázat Perlaki Fanni kutyadietetikustól

Konkrét példákkal: https://youtu.be/sjqJSN-P6Xw

Általánosságban elmondható, hogy a kölyökkutyák 4 hetes koruktól az anyatej mellett már esznek tápot is. Az új otthonában, az első napokban/hetekben érdemes ugyanazt a tápot adni a kiskutyának, amit már megszokott. Az anyjától és a testvérektől való elszakadás, az új emberek, új hely elég “stresszes” – de legalábbis újdonság – a kölyökkutyának, így ne fokozzuk ezt új étellel is.

Három hónapos koráig naponta négyszer javasolt etetni a kölyköt, nagyjából 4 óránként.

Kölyökkutya etetése 3 hónapos kortól

Három hónapos kortól hat hónapos korig naponta háromszor, nagyjából 3 egyenlő részletben etessük a kiskutyát.

Kölyökkutya etetése fél éves kortól

6 hónapos kor után már csak naponta kétszer adjunk neki enni, szintén nagyjából egyenlő részekre elosztva.

Felnőtt kutyát (10-12 hónapos kortól) már elég naponta egyszer etetni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a reggeli és esti (tehát napi kétszeri) etetés megtartása is jó megoldás. A táp felszívódása is egyenletesebb és a kutyánk is nyugodtabb lehet egész nap, ha 2 részletben kapja meg a napi adagját. Így, ha van rá lehetőségünk, akkor 1/3 – 2/3 vagy akár fele-fele arányban reggel és este.

Kiskutya etetése a gyakorlatban

 • Olyan tálba tegyük az ételt, amiből kényelmesen tud enni a kölyökkutya, azaz vegyük figyelembe, hogy 8-9 hetesen (főleg kistestű kutyák esetén) nem biztos, hogy egy felnőtt kutyának való, magasabb falú edényből normálisan tud enni.
 • Ha “nem csúszna” le simán a száraz táp, akkor nedvesítsük be egy kicsit, vagy akár áztassuk be egy kis langyos vízbe, s várjunk meg, amíg a táp magába szívja a vizet és pépes, puha lesz.
 • Mindig legyen víz a kiskutya előtt, evés után nem sokkal minden bizonnyal inni fog.
 • A kölyökkutyát már a kezdetektől szoktassuk hozzá, hogy evés közben belenyúlunk a táljába, hozzáteszünk plusz falatokat, majd elveszünk belőle és ismét visszatesszük. Kölyökkorban sokkal egyszerűbb és kényelmesebb hozzászoktatni, hogy a jelenlétünkben is nyugodt legyen, nyugodtan egyen, illetve kérésünkre bármikor odaadja az ételt. Fontos, hogy fokozatosan, pozitív megerősítéssel, nyugodtan tanítsuk, és ne legyen se fölényeskedés, sem pedig düh a háttérben.
 • Mindig azonos időben etessünk! A rendszeresség és következetesség a legfontosabb dolgok a kölyökkutyák, de a felnőtt kutyák életében is.