Kiskutya érkezik, kölyökkutya érkezik a családba

Kiskutya felszerelés – Így készülj fel kutya alapfelszerelésekkel

Alapos utánajárást követően megtaláltuk azt a fajtát, amelyik passzol életvitelünkhöz és körülményeinkhez, valamint felkészültünk rá, hogy milyen lesz az életünk egy kölyökkutyával, úgyhogy itt az ideje, hogy megnézzük, milyen felszerelésekre lesz szükségünk.

Kiskutya felszerelés

Etető tál, itató tál

A rozsdamentes tálakkal nem nyúlunk mellé, mert könnyen tisztán tartható, mosogatógépben is mosható, és nagyon hosszú az élettartamuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KutyaKaland (@kutyakaland) által megosztott bejegyzés

Megfelelő méretű nyakörv

Triviálisnak tűnhet a kérdés, mégis többször előfordul, hogy a 8-9-10 hetes kölyökkutyára túl nagy (hosszú) az előre megvásárolt nyakörv. Érdemes megkérdezni a tenyésztőtől, hogy milyen méretet javasol. Az első nyakörv általában 1-2 hónapig szokott jó lenni, ami nem feltétlenül rossz, mert a legtöbb kis méretű nyakörv karikája és csatja is nagyon kicsi, így általában könnyebbséget jelent a nyakörv váltás a kutyának és gazdinak egyaránt.

A váltásnál – a kölyök kb. 3-4 hónapos korában – érdemes figyelni a nyakörv szélességére, mivel elég gyors ütemben nőnek a kölyökkutyák: közepes testű kölykök esetén válasszunk 2 cm szélességűt, míg nagytestű kölykök esetén 2,5 cm szélességűt). Ezek akár már felnőttkorában is jók lesznek, csak arra figyeljünk, hogy megfelelő tartományban legyen állítható a hossza.

Nyakörv tipp:

Lupine örök garanciás nyakörvek: az oldalukon segítséget is találunk a megfelelő méret kiválasztásához, de telefonon/e-mailen is nagyon segítőkészek akár méretválasztás, akár más jellegű kérdések kapcsán.

Személyes kedvencem az ECO termékcsalád. A tacsinknak a citromsárga, vagyis ECO Sunshine van, ami 1,9 cm széles és 23-35 cm között állítható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KutyaKaland (@kutyakaland) által megosztott bejegyzés

A vadkacsavadász retrieverünknek (közepes méretű fajta), először egy 1,25 cm széles mintás volt…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CsicsiKaland /CsicsiAdventure (@csicsikaland) által megosztott bejegyzés

…majd úgy 3 hónapos korától egy 1,9 cm széles ECO Pumpkin-t használunk – szintén 23-35 cm között állítható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CsicsiKaland /CsicsiAdventure (@csicsikaland) által megosztott bejegyzés

A rottimnak először egyszínű narancssárga volt, majd kb. 5 hónapos korától a mintás kollekcióból a Go go Gecko-t választottam, 2,5 cm széles és 41-71 cm között állíthatót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KutyaKaland (@kutyakaland) által megosztott bejegyzés

Bízom benne, hogy a fenti példák segíthetnek a megfelelő méretű nyakörv kiválasztásában.

Póráz

Tanuláshoz, gyakorláshoz a rövidebb 1-1,5 m közötti az ideális, viszont sétáltatáshoz (ahol a kölyök szimatolhat, felfedezhet) sokkal kényelmesebb és a kölyök számára mindenképp könnyebbséget jelent egy 2-3 méter hosszú póráz. Köztes megoldásként jó lehet egy 1,8m körüli póráz, ami nem túl hosszú a gyakorláshoz és éppen elég hosszú ahhoz, hogy általános helyszíneken/helyzetekben könnyebb legyen vele a séta.

10 méteres póráz

Erdei környezetben, mezőn, nagyobb parkban pedig célszerű 10 méteres pórázt használni – ha az elengedés nem jöhet szóba. Ilyen területeken az a legjobb, ha ezen a 10 méteren belül teljesen szabadon tud mozogni egy kölyökkutya. Még ha pici kölyökkorban ritkábban is használjuk, a kamasz korban viszont szinte biztos, hogy szükségünk lesz rá (és hatalmas segítségünkre lesz) egy 10 méteres póráz.

Flexi (rugós póráz)

Kölyökkutyáknak nem ajánlott! Ha már szépen tud „laza pórázon” (vagyis húzás nélkül) sétálni a kutyánk, akkor bizonyos helyzetekben szuper megoldás lehet – főleg a szalagos változat -, de ehhez fontos, hogy a póráz csak biztosítókötélként funkcionáljon, ne pedig irányító, visszatartó eszközként.

Póráz tipp:

Rövid póráz – 1,2 vagy 1,8 m hosszú: nagyon szeretem a párnázott fogantyús Lupine pórázt, mely nem csak kényelmes, de rendkívül strapabíró és időtálló. Ahogyan a nyakörvre, erre is örök garanciát vállal a gyártó (tehát, ha tönkremegy vagy elrágná a kutyánk – ami kölykök esetén előfordulhat 🙂 -, akkor kicserélik).

Állítható póráz: Sokan szeretik a kiképző pórázt (általában ilyen néven kapható), aminek a hosszúsága a karabínereknek és a rajta lévő karikáknak köszönhetően változtatható. Én nem szeretem, mert nehezebb, számomra kényelmetlen, bizonyos helyzetekben a karikák zavarhatják a kutyát is, illetve akkor sem praktikus, ha le szeretném dobni a pórázt a földre (tanítás során többször is kerülhetünk ilyen szituációba). Ha már állítható póráz, akkor a Non-stop dogwear állítható póráza nagyon klassz, sokoldalú és valószínűleg örök darab.

3 m hosszú póráz: Régről van egy Bende 15 mm széles, könnyű és nagyon kellemes textil anyagú 3 méteres pórázom. Ilyet sajnos már nem lehet kapni, de valami ilyesmit (vagyis keskenyet, könnyűt) keresnék vagy varratnék, ha újra kéne vennem. Akár városi sétán – amikor nem egy szűk járdán sétálunk – illetve olyan helyzetekben, amikor az 5 vagy 10 méteres póráz túl hosszú, kavarodást okoz, nem tudjuk magunkkal vinni (pl. kirándulás, csoportos kirándulás, sok kutyás kirándulás/séta) tökéletes megoldást ad és elég mozgásteret a kölyöknek, hogy ne tragédiaként éljük meg a pórázon sétálást.

5 m hosszú póráz: 3 méteres póráz nem kapható minden sarkon, viszont 5 méteres már annál több helyen. Nagyon praktikus a PVC bevonatos, könnyű tisztán tartani, séta közben nem szedi össze az összes koszt, levelet, mint a kötél póráz vagy a sima textil póráz. Esős időben kicsit csúszik, de minden más körülmények közt szerintem a legjobb választás. Kis- és közepes testű kutyáknak 10-13 mm széles, nagyobb testű kutyáknak 17-20 mm széles a javasolt.

Ha nem szimpatikus a PVC bevonatos, vagy esős időre is fel szeretnénk készülni, akkor jó lehet egy gumírozott textil póráz is. A gumírozott annyiban jobb, mint a sima textil, hogy nem csúszik – elvileg vizesen sem -, vagyis könnyebb megfogni, megtartani vele akár egy olyan kutyát is, aki komolyabban húz.

Fekhely vagy kutyaház

…vagy is-is.

Kerti kutya esetén elengedhetetlen, hogy legyen egy helye, ahova elvonulhat a szél, az eső, a hideg és akár még a meleg elől is. Ahol nyugodtan tud pihenni, ami kuckós, de se nem túl kicsi, se nem túl nagy (fontos, hogy télen be tudja fűteni magának). Tehát egy megfelelő méretű, elhelyezkedésű, szigetelésű kutyaház. Emellett lehet kinti fekhelye is, időjárástól függően kitehetünk kutyaplédet/takarót/pokrócot, kutyapárnát is.

Lakásban lévő kutya esetén szükség van egy (vagy akár több) fekhelyre és egy műanyag vagy fém boxra. Az utóbbiról lentebb lesz még szó.

A fekhely legyen könnyen tisztítható, puha, kényelmes és megfelelő méretű. Fontos, hogy az első időkben csak akkor legyen elől a fekhely, ha mi is otthon vagyunk. Abban az időszakban, amikor a kölyök egyedül tartózkodik – vagy nagyon nem tudunk figyelni rá – inkább rakjuk el a fekhelyet, mert ha unatkozik, akkor könnyen nekiállhat rágni és akár darabokra is szedheti. Ez nem csak anyagilag okozhat gondot, hanem egészségügyileg is – ha a kölyök lenyeli a fekhely darabjait, töltetét.

Box, szobakennel, szobaketrec

Nem azért kell, hogy egész nap bezárva tartsuk a kutyát, hanem hogy – hozzászoktatás után!!! – legyen egy olyan saját, kuckós helye, ahova elvonulhat pihenni, amiben nappal is sötétebb van, amiben akkor is megnyugszik, amikor egyébként másképp nem tud. Ha éppen láb alatt van a kiskutyánk, akkor is be tudjuk őt tenni addig amíg porszívózunk, felmosunk stb.

Ezen felül az egyik legbiztonságosabb módja az autóban utazásnak, ha boxban szállítjuk a kutyánkat. Ráadásul a boxot könnyen magunkkal vihetjük nyaralóba/vendégségbe/nyaraláskor, s ott is nyugalmat, biztonságot nyújt az ebünk számára, no meg kényelmet nekünk, ha éppen eszünk vagy csak egy kis kutyanyüzsimentes nyugalmat szeretnénk.

boxban alvás

Egyébként sok kutya szívesebben választja teljesen magától a boxot pihenésre, bármilyen pihe-puha kényelmes alternatívával szemben vagy mellett, ugyanis a kutyák kimondottan szeretnek kuckózni. Egyetlen kulcsa a fokozatos szoktatás, különben örökre megutáltathatjuk a kutyánkkal ezt a szuper és hasznos eszközt.

Kutyaürülék kérdése

Jogszabály szerint: „Az állattartó a felügyelete alatt lévő kutya ürülékét a közterületről mindig köteles eltávolítani. A kutyaürüléket a kutyafuttatókban és minden közterületen: az utcán, a parkokban és más zöldterületeken is össze kell szednie az állatot sétáltató személynek. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el. A kutyaürülék büdös, kellemetlen belelépni, és még betegségeket is terjeszthet!”

Tehát mindenképpen szükség lesz kutyaürülék/kutyapiszok zacskóra.

Kerti kutya esetén, ha a kertben is el szokta végezni a dolgát, akkor gondolni kell a kaki otthoni tárolására is. Pl. vödörben gyűjteni és szemétszállításkor betenni a kukába, de nagyon szuper megoldásnak tűnik a Doodle kutya WC (miniatűr szennyvíztároló a kutyaürülék számára), ami egy picit több odafigyelést igényel, de rengeteget tehetünk a használatával a környezetünkért.

Kutya WC