CsicsiKalandHasznos tippek, tanácsok

Ivartalanítás után – Csicsi ivartalanítása

Telefonon értesítettek, hogy Csicsi túl van a műtéten és minden rendben ment, de – ahogy előre megbeszéltük – a teljes ébredésig még várni kellett. Ez kb. 3 óra volt, ami már nyugodtan, mégis várakozással telve telt. Ahogy ígérték, a saját lábán távozott és farokcsóválások közepette még egy pár percet sétáltunk is az utcában.

A hazafele úton (ami szerencsére csak 10-15 perc volt), a boxában utazott, s annak ellenére, hogy nem volt rajta se ruha, se tölcsér, esze ágában nem volt a sebhez nyúlni.

Ahogy az ivartalanítás előtti felkészülés során már gyakoroltuk, a boxszal együtt vittük be a lakásba az autótól.

Közvetlenül az ivartalanítás után

Hazaérkezéskor Csicsi nagyon nyugtalan volt, nem találta a helyét, mászkált… Azzal próbáltam segíteni neki, hogy igyekeztem minél nyugodtabb körülményeket teremteni, hogy ellazuljon és letelepedjen aludni (a másik kutyát betettem a boxba pihenni, hogy ne mászkáljon, én is leültem, nyugodtan elvoltam). Bár ilyenkor sokan hajlamosak vagyunk kicsit (vagy nagyon 😀 ) izgulni, aggodalmaskodni, de egy kis tudatos odafigyeléssel tehetünk ellene, amivel nem csak magunknak, hanem a kutyánknak is sokat segítünk. S ahogy csendes és nyugodt lett a ház, Csicsi is megnyugodott, lefeküdt és aludt egy nagyot.

Kb. 1 órán keresztül még nyáladzott (ami az altatás hatása és előforduló jelenség), majd szépen az is abbamaradt. A pihenéshez és lábadozáshoz az ideális hőmérséklet 22 fok körül van, úgyhogy erre is figyeltem.

Bár éber állapotban távoztunk a rendelőből, utána még sok-sok óra alvás következett. Fontos, hogy a műtét napja a pihenésről szóljon, tehát arra a napra nem szerveztem semmilyen programot és nem hívtam vendégeket. Csak nagyon rövid időszakokra ébred fel Csicsi, s ez így van rendjén, ilyenkor az a legjobb, ha minél többet alszik.

Evés, ivás

Onnantól, hogy teljesen magához tért (avagy négy lábon stabilan állva tudott maradni), megkínáltam egy kis vízzel, de csak 1-1 korttyal. Fontos, hogy akkor se adjunk egyszerre sok vizet, ha nagyon kívánja. Kiszáradni (és éhen halni) nem fog, hiszen a műtét alatt kapott infúziót, az pedig semmilyen szempontból nem szerencsés, ha sugárban kijön belőle minden.

A műtét után 6-8 órával – mivel minden rendben volt és a víz sem kívánkozott ki belőle – megkínáltam Csicsit 1-2 evőkanálnyi könnyű étellel. Sütőtök pürét, édesburgonya pürét és főtt brokkoli falatokat kapott délután, majd este egy kis adag alaposan szétfőzött, turmixolt főtt ételt vacsorázott. Minden alapanyag könnyen emészthető, pocakkímélő vitaminbomba, ráadásul direkt úgy választottam, hogy nyalitálra tudjam kenni. A LickiMat amellett, hogy gátolja a habzsolást, extra hozadéka, hogy a nyalakodás közben endorfin szabadul fel, ami nyugtató hatással van az ebünkre.

Ha egyébként száraz táppal etetünk, akkor érdemes erre a napra (esetleg még néhány napig) nedves eledelt vagy könnyen emészthető főtt ételt adni, lehetőleg a szokásosnál jóval kisebb adagokban. A főtt ételt akár le is turmixolhatjuk, úgy még könnyebben emészthető. Ha ez valami miatt nem megoldható és maradnunk kell/maradni akarunk a száraz tápnál, akkor áztassuk be minimum 1 órával az etetés előtt – akár 4-5 órán keresztül is ázhat-, hogy teljesen pépes, puha, ezáltal könnyebben emészthető legyen.

Ivartalanítás után – 1. nap

Másnap reggel már majdnem teljesen a régi volt Csicsi, de azért még láttam rajta, hogy óvatosabban mozdul, megfontoltan fekszik le és áll fel, valamint a tekintete is olyan kis „kómás” volt. Bár az eddigi kutyáimnál a másnap már olyan volt, mintha mi sem történt volna, Csicsinek ehhez kellett plusz 1 nap.

Még ezen a napon is rengeteget aludt, viszont mivel gyönyörű napsütéses novemberi napunk volt (és nem túl hideg), többször döntött úgy, hogy inkább kint alszik az udvaron.

Az étkezést 4 részletre osztottam, továbbra sem szerettem volna megterhelni egyszerre a pocakját.

Mivel a dolgát az udvaron is el tudta végezni, s mivel nem igazán láttam rajta, hogy igénye lenne sétára, ezért ezen a napon nem mentünk ki – de egyébként egészen nyugodtan ki is mehettünk volna egy vagy akár több rövidebb sétára.

Ivartalanítás után – 2. naptól

Következő nap reggeltől már teljesen olyan volt Csicsi hangulata is és mozgása is, mint műtét előtt. Az étvágyáról nem is beszélve. A napi ételadagját már csak 3 részletben adtam oda neki, de arra továbbra is figyeltem, hogy könnyen emészthető legyen és pépesített formában kapja.

Ettől a naptól kezdve visszaépültek a séták a mindennapokba, de azért egyszerre nem mentünk túl sokat, azonban fokozatosan napról napra egyre többet. Szerencsére többnyire száraz napjaink voltak, így nem volt akadálya a sétáknak, viszont volt egy nap, amikor reggeltől estig esett az eső. Azon a napon nem mentünk ki, mert arra különösen fontos figyelni, hogy varratszedésig ne érje víz a műtéti heget, illetve ne legyen koszos.

Séta helyett aznap többször is játszottunk keresőset, ugyanis a szaglászós feladatok/játékok elég jól le tudják fárasztani a kutyákat (persze nem fizikailag, hanem szellemileg). Előkerült a KONG wobbler is, amivel szintén jól elvolt egy darabig, valamint csináltunk néhány tréning feladatot, mint pl. helyben maradás, fókusz tréning, relax pózban (oldalt fekve) maradás átvizsgálással (sebellenőrzéssel), amikhez sok-sok jutalomfalatot is kiosztottam.

Bár még a műtét előtt azt gondoltam, hogy különböző környezetgazdagító játékokat fogunk játszani, illetve tanulunk majd néhány új dolgot, végül ezekre nem került sor, mert az erdőben/mezőn sétálásra volt a legnagyobb igénye, a nap többi részét pedig szinte végig pihenéssel töltötte. Azért érezhetően kevesebb volt a mozgásigénye ebben a 10 napban.

Ivartalanítás után – Etetés, kalóriaszükséglet

Az ivartalanítás után ugyebár 10 napig mellőzni kell a futkározást, ugrálást, kutyákkal történő játékot, – tehát mindenféle aktivitást – így ha ezek részei voltak a kutyánk mindennapjainak, s most ezeket nem űzheti, akkor ahhoz, hogy ne kezdjen el hízni kevesebb ételt (kalóriát) kell adnunk a kutyánknak, mint eddig.

Emellett ott van még az a tény is, – amiről szinte sehol nem lehet hallani -, hogy ugyanolyan életvitel, mozgásmennyiség mellett az ivartalanított kutyánknak kevesebb kalóriaszükséglete lett, mint mikor még ivaros volt. Fontos, hogy erre a kérdésre nagy figyelmet fordítsunk, mert rengeteg kutya hízik el ivartalanítás után, s a többségnél csak ilyen apróságon múlik, mint a nem megfelelő mennyiség megválasztása.

Ezen az oldalon könnyen kiszámíthatjuk kutyánk kalóriaszükségletét, illetve érdekességképp összehasonlíthatjuk, hogy mennyit ad ki ivaros, illetve mennyit ivartalan paraméterekkel: Állatorvosi kalkulátor – kalóriaszükséglet.

Csicsinek pl. a 13 kg-jával ivarosan kb. 862 kcal volt a napi kalóriaszükséglete, míg ivartalanítás után 766 kcal lett. 100 kcal az ő esetében valamivel több, mint 10%-nyi ételcsökkenést jelent.

Természetesen a kapott érték egy közép érték, egy iránymutatás, s nincs kőbe vésve. Ha a kutyánk aktivitása az átlagosnál kevesebb, akkor a kalóriaszükséglete is kevesebb lesz, míg ha egy örökmozgó kutyánk van, aki labdázik, más kutyákkal rohangál, ugrál és mindezt naponta többször is teszi, akkor több kalóriára lesz szüksége. Ahogy a weboldalon is szerepel a figyelmeztetés: „Az energiaszükséglet eredményei BECSLÉSEK, az egyes állatok akár 50%-kal is eltérhetnek az előre jelzett értékektől”.